Top 9 weetjes over Napoleon Bonaparte
Napoleon is een van de belangrijkste leiders in de geschiedenis. Dit zijn 9 interessante weetjes over Napoleon Bonaparte.
9. Napoleon was bijne een Italiaan
Napoleon werd op 15 augustus 1769 geboren in de plaats Ajaccio op het eiland Corsica. Het eiland was vijf eeuwen lang in handen van de Italiaanse republiek Genua. In 1769 kwam het eiland onder leiding te staan van Frankrijk. Als Napoleon iets eerder was geboren dan was hij dus Italiaans geweest! Napoleons originele achternaam was niet voor niks Di Buonoparte. De familie van Napoleon verfranste de achternaam naar Bonaparte.
8. Napoleon maakte achternamen verplicht
Oké, achternamen bestonden al langer. Maar dankzij de Code Napoleon werd het officieel verplicht om een achternaam op te geven bij de burgerlijke stand. De Code Napoleon is de naam voor het burgerlijk wetboek dat hij invoerde in 1804. Dit deed hij in alle landen die hij veroverd had en daar hoorde Nederland ook bij.
7. Napoleon was niet klein
Napoleon staat erom bekend dat hij klein was. Hij was ongeveer 1.67 meter. Voor ons in Nederland in deze tijd is dat klein. De gemiddelde Fransman in Napoleons tijd was echter maar 1.64 meter. Dus eigenlijk was hij groter dan gemiddeld! Waarom hij dan toch als klein wordt gezien is niet helemaal zeker. Na zijn dood werd Napoleon opgemeten in Frankrijk in Franse inches. Die zijn groter dan Engelse inches. Waarschijnlijk dachten de Engelsen dat hij was gemeten in Engelse inches. Dan zou Napoleon maar 1.57 meter geweest zijn en dus inderdaad vrij klein.
6. Napoleon heeft een roman geschreven
Zoals veel Fransen was Napoleon een echte romanticus. In 1795 schreef hij een novelle van 17 pagina’s. De titel is Clisson et Eugénie. Het gaat over een legerofficier die in een badhuis zijn droommeisje, Eugénie Désirée Clary, tegenkomt. Het stelletje trouwt, maar de soldaat moet naar het front. Daar hoort de jonge held dat zijn vrouw een affaire begint met een goede vriend. Het boek wordt pas na zijn dood gepubliceerd, omdat het manuscript in stukken was verdeeld en verkocht werd op veilingen.
5. Napoleon droeg vergif bij zich
Het verhaal gaat dat Napoleon vergif bij zich droeg voor het geval hij gevangen zou worden genomen. Toen hij naar het eiland Elba werd verbannen, nam hij het gif in. Maar omdat hij het zo lang bij zich had gedragen, was het gif minder sterk geworden. Napoleon stierf dus niet, maar werd alleen erg ziek.
4. Napoleon stond aan de wieg van het conservenblik
Toen Napoleons troepen Rusland binnenvielen, pasten de Russen hun tactiek van ‘verschroeide aarde’ toe. Dit betekende dat de Russen steden en landbouwgrond in brand staken. Hierdoor bleef er geen eten over voor de Fransen en stierven honderdduizenden soldaten van de honger. Om dit te verhelpen loofde Napoleon een geldprijs van 12.000 Franse frank uit voor wie een oplossing vond. Een banketbakker bedacht in 1809 een manier om gekookt voedsel in een luchtdichte glazen pot te bewaren. Dit was de basis voor het latere conservenblik dat we nu nog steeds kennen.
3. Napoleon's mannen ontdekten de Rosetta Steen
Napoleon is het meest bekend om zijn militaire overwinningen. Maar hij beschouwde zichzelf ook als een wetenschapper. Met zijn leger reisde hij af in 1799 naar Egypte, om Britse handelsroutes af te snijden. Op deze reis nam hij ook wetenschappers, ingenieurs en geleerden mee. Zij verzamelden een heleboel informatie over Egypte en schreven daarover. Maar nog belangrijker, zijn mannen ontdekten ook de Rosetta Steen. Op de Rosetta Steen stond een tekst in de Egyptische hiërogliefen, maar ook in het Griekse alfabet. Dankzij deze steen konden geleerden de Egyptische hiërogliefen ontcijferen.
2. Napoleon speelde vals met kaarten
Napoleon boekte op het slagveld vele overwinningen. In de periode dat Napoleon verbannen was naar Elba, doodde hij zijn tijd met kaartspelletjes. En ook daarmee won hij. Alleen kwam dat niet door zijn briljante tactieken, maar doordat hij steevast valsspeelde. Soms gooide hij gewoon zijn kaarten op tafel en griste al het geld weg en stopte het in zijn zakken. De volgende dag gaf hij het weer terug aan zijn medespelers om ’s avonds weer opnieuw te gaan spelen.
1. Napoleon wilde ontsnappen met onderzeeër
Als Napoleon in 1815 de Slag bij Waterloo verliest, wordt hij opnieuw verbannen. Deze keer naar het eiland St. Helena, in de Atlantische Oceaan. Hij wordt daar zwaarbewaakt door Engelse soldaten en schepen. Toch zijn er plannen om hem te bevrijden. Het schijnt dat de Engelse smokkelaar Tom Johnson 40.000 pond heeft gekregen om hem met een primitieve onderzeeër van het eiland af te halen. Dit plan is echter nooit uitgevoerd, omdat Napoleon vrij snel stierf op het eiland.
Meer weten? Bekijk de video over Napoleon.