Wie waren de Bokkenrijders?

Geschiedenis
Twee bokken die met de koppen tegen elkaar knallen

De legende van de Bokkenrijders gaat over een dievenbende die aan het eind van de 18de eeuw actief was in het zuiden van Limburg en in Brabantse/Belgische Kempen. De bende aasde vooral op boeren en kerken.

Duivelse naam

De naam Bokkenrijders is door mensen bedacht. Vroeger dacht men dat de duiver eruit zag als een bok. De leden van de roversbenden zouden knechten zijn van de duivel en daarom op bokken door de lucht rijden. De bende verplaatste zich supersnel waardoor mensen dachten dat ze wel moesten vliegen. Tegenwoordig denken onderzoekers dat er meerdere bendes actief waren die niets met elkaar te makken hadden.

Lees ook: Wat is waar van Joris en de draak?

Lidmaatschap

Niet iedereen kon niet zomaar een bokkenrijder worden. Eerst moest je een eed afleggen. Je moest God afzweren door op een kruis te spugen. Daarna moest je beloven een knecht van de duivel te worden. Je mocht ook niemand van de bende verraden. Ook niet als je gevangen of gemarteld werd. Je gestolen buit moest je afstaan aan de leider van de bokkenrijders die het eerlijk zou verdelen.

Lees ook: Hoe zijn de achtbanen in de Efteling ontstaan?

Schepenen

Er werd enorm veel geplunderd door de Bokkenrijders, maar ze kwamen er niet allemaal mee weg. Als een Bokkenrijder werd opgepakt, werd hij voorgeleidt aan de schepenen (rechters). Zij onderzochten of de gevangene schuldig was of niet. De vervolging van de Bokkenrijders was heel erg streng omdat ze een pakt zouden hebben gesloten met de Duivel. Een groot deel van de beschuldigde mensen werd veroordeeld. Meer dan 90% daarvan kreeg de doodstraf.

Lees ook: Wie was Medusa? 

Onschuldig

Vandaag de dag denken onderzoekers dat de meeste van de veroordeelde mensen onschuldig waren. De bekentenis die ze aflegde, werden vaak gedaan nadat de mensen gemarteld waren. Om de pijn te laten stoppen, riepen ze dan wat de martelaars wilde horen.

Lees ook: Wat is waar van de Witte Wieven?

Efteling

De Efteling attractie Villa Volta is gebaseerd op de legende van de Bokkenrijders.