Wat is de doos van Pandora?

Geschiedenis
Griekse tempel

Pandora was een figuur uit de Griekse mythologie. Ze is vooral bekend van de mythe “de doos van Pandora”. Maar wat is dat precies?

Mythe

De mythe begint met de twee titanen Prometheus en Epimetheus. Zij hadden van oppergod Zeus de opdracht gekregen om de mens te maken. Dit lukte ze, maar de mensheid was erg ongelukkig. Om hun bestaan wat makkelijker te maken stal Prometheus een brandede toorts van Olympus en gaf deze cadeau. Zeus was hier niet blij mee en wilde de mensheid straffen. Dit moest hij wel voorzichtig doen want hij wilde de twee titanen niet beledigen.

Zeus liet de god van de smederij Hephaistos een vrouw maken van aarde en water, Pandora. Zeus zijn plan was om haar met Prometheus te laten trouwen, maar die vertrouwde de zaak niet. Hij weigerde haar hand. Zijn broer Epimetheus was minder slim en trouwde wel met haar. Pandora was niet zomaar een meisje. Toen ze gemaakt werd, hadden alle goden haar een gift gegeven. De god Hermes gaf haar iets wat nog geen enkel mens bezat op dat moment, nieuwsgierigheid.

Als huwelijkscadeautje kregen Epimetheus en Pandora een pithos (Grieks vat) cadeau. Daarin zaten alle ongelukken van de wereld opgesloten. Ze zouden niet kunnen ontsnappen, tenzij het vat werd geopend. Maar Pandora was nieuwsgierig en opende het vat. Alle kommer en kwijl ontsnapte. Ze klapte snel het vat weer dicht maar het was al te laat. Toen het vat weer dichtging zat er alleen nog hoop in.

Foute vertaling

In het Nederlands wordt het verhaal de doos van Pandora genoemd. Dit komt door een foute vertaling. Het Griekse woord pithos werd in het Latijns vertaald tot pyxis. Wat doos betekent. Vandaar de titel de doos van Pandora.