Hoe word je een ninja?

Geschiedenis
Ninja in zwarte kleding

Een ninja is een Japanse krijger. Ninja’s werden vooral ingezet voor spionage of voor een-op-eengevechten. Op grote slagvelden waren ze niet te vinden. Ninja’s waren vooral actief tussen de 12de en 19de eeuw, met een hoogtepunt in de 16de eeuw. De krijgers konden een groot aantal wapens gebruiken en waren bovendien meesters in illusies en psychologie.

Geschiedenis

Het precieze begin van de ninja’s is onduidelijk. Sommige bronnen beweren dat de ninja’s vooral uit de lagere klasse van de Japanse samenleving kwamen. Daarom was er weinig interesse om over ze te schrijven. Weer andere bronnen beweren dat de ninja’s zijn ontstaan als antwoord op de samoerai. Dit waren krijgers die tot laat in de 19de eeuw de gewapende troepen van de Japanse keizer. De boeren die in de bergen woonden mochten geen gevechtsport beoefenen, maar deden dat stiekem toch. Ze leerden zichzelf verschillende vechtstijlen aan. Wat uiteindelijk samenkwam in de vechtsport ninjutsu.

Stealth

Ninja’s werden getraind in speciale gevechts- en camouflagetechnieken. Zo leerden ze vechten met speciale zwaarden en konden ze heel goed boogschieten. Maar waar ninja’s echt in uitblonken was stealth. Dat is een bepaalde manier van bewegen zonder dat het andere mensen opvalt. Zo konden sommige ninja’s wel dagen op dezelfde plek blijven zitten zonder dat hun slachtoffer dat doorhad. Doordat ze er al zolang zaten konden ze vaak ook ongezien weer wegkomen. De training voor ninja begon al vroeg. Kinderen van pas vier jaar oud werden al getraind! Ninja’s werden zo succesvol in hun kunsten dat ze soms zelfs door de keizer werden ingehuurd voor klusjes.

Zwart pak

In films en tv-series worden ninja’s vaak afgebeeld in zwarte pakken en een masker. Maar dat was totaal niet handig. Ninja’s moesten op kunnen gaan in de menigte en droegen daarom vaak normale kleding. Voor missies die ze in het holst van de nacht moesten uitvoeren droegen ze wel speciale kleding, maar deze was donkerblauw. Heeft Hollywood het zwarte ninjakostuum dan zelf bedacht? Nee, het bekende pak komt uit het Kabukitheater. Een speciale Japanse toneelkunst. Ook de bekende rookbommen zijn verzonnen voor film en tv. In werkelijkheid maakte ninja’s gebruik van rookpotten die ze vooraf hadden neergezet en aangestoken.

Op dieet

Naast dat de ninja’s meesters waren in bepaalde vechttechnieken maakten ze ook gebruik van psychologische oorlogsvoering. Ze gebruikten de emoties en gedachten van hun tegenstanders tegen hen. Ook waren ze erop getraind om te kunnen bepalen of iemand echt sliep of niet. Net als bij piraten, trainden ninja’s hun ogen om snel te kunnen wisselen tussen licht en donker. Ninja’s mochten niet te zwaar zijn. Volgens bronnen was het ideale gewicht 60 kilo. Even zwaar als een volle zak rijst. Bovendien vermeden ze al het eten met een sterke geur. Knoflook en ui werden dus niet gegeten!

Tegenwoordig

Vandaag de dag bestaan er geen ninja’s meer. Hun bestaan eindige in de 19de eeuw samen met dat van de samoerai. Sommige mensen zeggen wel dat ze een ninja zijn, maar als je ninjutsu beoefent ben je nog geen ninja. Als je verkleed gaat als ninja kun je natuurlijk wel gewoon zeggen dat je een ninja bent!