Zijn er nu nog steeds piraten?

Geschiedenis
Schedel op een stapel boeken

De tijd van piraterij klinkt als iets van vroeger, maar er varen nog steeds piraten op zee. Vooral voor de kust van Somalië vormen ze een groot probleem. Vooral doordat de Amerikaanse en Engelse marine is vermindert in de jaren 70 en 80, nam de macht van piraten toe.  

Kleine bootjes

Moderne piraten maken gebruik van kleine, en razendsnelle bootjes om vrachtschepen te enteren. De bootjes zijn zo klein dat het van een afstand moeilijk te zien is of het om een vissersboot of piratenboot gaat. Piraten slaan vooral toe in gebieden met een kleine marine en lange grenzen. Een kleine marinevloot kan namelijk niet een hele lange grens in zijn eentje bewaken.

Georganiseerd

Piraterij is in sommige gevallen onderdeel van georganiseerde misdaad. In hele erge gevallen worden de schepen dan gekaapt door de piraten. De bemanning wordt dan overboord gezet of gegijzeld. Soms wordt een schip ook geverfd en worden er valse documenten gemaakt, zodat mensen niet doorhebben dat het om een gekaapt schip gaat.  

Verdedigen

Vroeger was de bemanning én het schip van de koopvaardij bewapent. Tegenwoordig mag er met grote uitzondering nog één vuistvuurwapen (pistool, revolver) en één geweer aan boord zijn. In België is het toegestaan om speciale bewaking aan boord te hebben, die speciaal getraind zijn om piraten weg te houden.