Toen was ik 12: De maanlanding

Geschiedenis
Maanlanding

Je hebt vast weleens gedroomd over een verre ruimtereis. Samen met je beste vrienden op een ruimtemissie. Op 16 juli in 1969 werd die droom werkelijkheid voor Neil Armstrong. Toen begon zijn reis naar de maan. Hij was op 21 juli 1969 de eerste persoon die voet op de maan zette. André Kuipers kan het zich nog goed herinneren.

Luister de podcast

In deze aflevering van de podcast Toen Was Ik 12 vertelt André Kuipers over hoe hij deze gebeurtenis als kind heeft ervaren. Hij was 10 jaar oud en keek vol verbazing naar de maanlanding. Het was erg uniek in die tijd dat de maanlanding live op tv te volgen was. Een historisch moment dat bij veel mensen nog steeds in het geheugen zit.

Het is al laat en André zit voor de televisie. Dit is het moment waar hij al dagen, weken, maanden naar uit kijkt. Het is als een droom die uitkomt. Vanavond gaan er mensen landen op de Maan! Het flikkerende zwart-wit beeld is te zien op televisies over de hele wereld. De hele mensheid staart vol spanning naar de beelden van de astronauten honderdduizenden kilometers boven hun hoofd. André houdt zijn adem in… The Eagle Has Landed! Dit is het spannende verhaal van de maanlanding in 1969 verteld door André Kuipers.

Niet alleen

Astronaut Neil Armstrong ging niet alleen op reis, maar met astronauten Buzz Aldrin en Michael Collins. Apollo 11 was de naam van de raket waarmee de drie heren naar de maan werden gelanceerd. De reis duurde in totaal vier dagen en acht dagen na de lancering keerden de mannen terug op aarde. Ze werden als helden ontvangen.

Wist je dat...?

  • Ongeveer 650 miljoen mensen over de hele wereld zagen live de maanlanding op televisie.
  • Na de landing op aarde werden de drie astronauten direct naar een quarantainevoorziening gebracht waar ze 21 dagen verbleven. Dit met als reden om te voorkomen dat de heren een schadelijk micro-organisme naar de aarde zouden brengen. De maan was namelijk onbekend terrein en het had zomaar kunnen zijn dat ze een gevaarlijk virus of ander levend micro-organisme zouden meebrengen. Latere studies bevestigden dat de maan geen enkele vorm van leven heeft.

Deze podcast met beeld?

Deze aflevering van Toen was ik 12 is nu ook te zien in een speciale 'vodcast'. De computer heeft door een slimme techniek beelden bij het verhaal gekozen. Zo kunnen ook dove en slechthorende mensen deze podcast beleven. Klik hier voor de vodcast.