Wat voor wezen is Medusa?

Geschiedenis
Standbeeld van Perseus die het hoofd van Medusa vast heeft

Medousa of Medusa is een monster uit de Griekse mythologie (=zijn verhalen over goden en mensen). Ze is de dochter van de Griekse zeegod Phorcys en het zeemonster Ceto. Ze is de bekendste van de drie Gorgonen.

Gorgonen

De oude Grieken hadden duizenden mythes over hun goden, helden en monsters. Zo ook over de drie Gorgonen genaamd Medusa, Stheno en Euryale. Zij waren monsters die werden afgebeeld als vrouwen met slagtanden, gouden vleugels, handen van brons en het bekendste kenmerk slangen in plaats van haren.

Mythe

Er zijn verschillende verhalen over Medusa. De bekendste is de mythe waarin ze afspreekt met de god Poseidon in de tempel van de godin Athena. Zij werd zo boos dat ze Medusa veranderde in een verschrikkelijk monster met slangen als haren en een verstenende blik. Haar zussen Stheno en Euryale werden op dezelfde manier gestraft, omdat ze Medusa hadden geholpen de tempel te betreden.

Einde

Volgens de mythe wordt Medusa uiteindelijk vermoord door de Griekse held Perseus, die hulp kreeg van Athena. Uit het bloed van Medusa werd het gevleugelde paard Pegasus en de reus Chrysaor geboren. Medusa’s hoofd werd door Perseus cadeau gedaan aan Athena die het op haar schild vast maakte en gebruikte om haar vijanden te verstenen.