Waarom hadden Vikingen hoorns op hun helmen?

Geschiedenis
Waarom hadden Vikingen hoorns op hun helmen?

Je ziet Vikingen altijd met grote hoorns op hun helmen afgebeeld, wat was hier de functie van en klopte dit eigenlijk wel? Willem Wever zocht het uit!

Ontdekkingsreizigers

De Vikingen leefden in Scandinavië en staan bekend als een plunderend zooitje wilde mannen die met hun grote Viking schepen rond het jaar 1000 heel Europa onveilig maakten. Hoewel de Vikingen wel van een vechtpartij hielden, waren de meesten van hen gewoon handelaars, ambachtsmannen en ontdekkingsreizigers. Met hun stevige schepen kwamen ze heel ver, en bereikten ze zelfs al vóór Columbus Amerika.

Hoorns

Vikingen zien er heel indrukwekkend uit. Ze worden bijna altijd afgebeeld met grote hoorns op hun helmen. Hoe machtiger de man, hoe groter zijn baard en de hoorns. Toch is het niet waarschijnlijk dat vikingen werkelijk zulke helmen droegen. Ze zijn tenminste nog nooit gevonden.

Germanen

Germaanse stammen, die lang voor de Vikingen in het noorden leefden, droegen bij ceremonies wel hoofddeksels met hoorns. Ze hadden zelfs hele geweien en vleugels op hun helmen!

Wagner

De grote componist Richard Wagner liet zich in de negentiende eeuw door deze stammen inspireren toen hij de opera Die Walküre schreef waarin Vikingen voorkwamen. Hij gaf de spelers baarden, lang haar en helmen met hoorns. Dat paste precies in het beeld dat mensen hadden van de woeste Vikingen.

Bekijk ook het filmpjes over Vikingen voor een goede uitleg!