Hoe leefden de mensen in de prehistorie?

Geschiedenis
Hut uit prehistorie

In de prehistorie leefden helemaal geen ‘holbewoners’. Al meer dan zevenduizend jaar geleden leefden er hele slimme mensen, die eigenlijk helemaal niet zo anders leefden dan wij vandaag de dag doen. Ze hadden alleen nog geen elektriciteit, en ook geen internet!

De slimme oermensen

Nog ver voor de Grieken en Romeinen was er de oertijd. Vaak zie je op de televisie oermensen met gele luipaardhuiden lopen en hebben ze een knuppel vast. Ook wordt vaak gezegd dat ze in grotten leefden en vaak zien ze er een beetje dom uit. Maar dat beeld klopt eigenlijk helemaal niet.

Jagers en verzamelaars…

Vóórdat onze voorouders boeren werden, waren zij ‘jagers & verzamelaars’. Zij leefden van het jagen op dieren en het verzamelen van bijvoorbeeld bessen en paddenstoelen. Als ze genoeg hadden gejaagd en verzameld in een gebied, verhuisden ze naar het volgende gebied. Daarom leefden ze nooit lang op dezelfde plek. Deze mensen leefden helemaal niet in grotten, maar in zelfgemaakte hutten.

…waren niet dom!

Die hutten waren echte bouwwerken. Vaak waren ze groot en konden ze de meest woeste storm overleven. Archeologen (mensen die verstand hebben van opgravingen) vinden vandaag de dag resten van soms wel achtduizend jaar oude hutten terug! Sommige van deze hutten lijken eigenlijk meer op huizen: ze hebben zware balken en daken van riet en gras. In één zo’n hut konden heel veel mensen tegelijk wonen! In deze grote huizen maakten die families de mooiste voorwerpen, zoals kettingen en poppetjes van botten of hout. Ook naaiden ze stevige kleren van dierenhuiden. Verder hielden ze feestjes en ontvingen zij visite.

Kijk ook dit filmpje voor meer informatie over prehistorische hutten!