Hoe is de kurkentrekker ontstaan?

Geschiedenis
kurkentrekker

Stel je eens voor dat er geen kurkentrekker bestond. Hoe moet je dan bepaalde potten en wijnflessen open maken? De kurkentrekker is een super handig middel om gemakkelijk een kurk te verwijderen. Hoe is de kurkentrekker ontstaan? Willem Wever zocht het uit!

Grieken en Romeinen

Het materiaal kurk wordt al heel lang gebruikt. De Grieken en Romeinen gebruikten het al om bewaarpotten dicht te maken. Op een gegeven moment werd kurk vervangen door ander materiaal, waardoor kurk uit beeld verdween. 

Probleem

Rond 1500 ging men wijn bewaren in flessen die goed afgesloten moesten worden. Daarvoor het juiste materiaal vinden bleek niet zo makkelijk. Een houten plug pastte bijvoorbeeld nooit goed in de fles. Het materiaal was bleek ook niet geschikt, omdat men niet zeker wist of de was in de wijn lekte. Dan kon de wijn bederven! Uiteindelijk kwam men terug op kurk: een natuurlijk, schoon, goedkoop en veekrachtig materiaal dat de fles perfect afsluit.

Hoe kom ik aan mijn wijn?

Kurk sluit een fles wijn zo perfect af, dat het soms moeilijk is om de kurk te verwijderen. Vroeger lieten ze een stuk kurk boven de fles uitkomen, zodat men deze er makkelijk uit kon trekken. Toch brak de kurk dan vaak af, waardoor het moeilijk was om de rest van de kurk weg te halen! Daarom moest er een andere oplossing komen...

Oplossing!

Om de wijn op een goede manier te bewaren, moest de kurk in zijn geheel in de fles. Om de kurk vervolgens uit de fles te halen, werd er een instrument bedacht dat de kurk uit de fles kon trekken: een kurkentrekker. Wie de kurkentrekker heeft bedacht is niet met zekerheid te zeggen. Wel weet men dat de eerste kurkentrekkers bestonden uit een schroef die in de kurk werd gedraaid. In de loop van tijd ontwikkelde de kurkentrekker zich tot een goed werkend instrument.

Wist je dat?

De eerste persoon die rechten aanvroeg om kurkentrekkers te maken en te verkopen, komt uit Engeland. Dit was in 1795. Wijnland Frankrijk vroeg de rechten pas dertig jaar later aan!