Waarom draagt een piraat een ooglapje?

Geschiedenis
Tweetal schepen op open zee

Een zwarte hoed, papegaai op de schouder en geweren aan zijn riem. Het zijn allemaal kenmerken van een piraat. Nu heeft niet elke piraat een papegaai, en ook niet elke piraat heeft gouden tanden. Maar veel piraten droegen wel een ooglapje. Ook al hadden ze twee goede ogen. Waarom eigenlijk? Willem Wever weet het!

Plunderen!

Piraten stonden niet bekend als een aardig volk. Ze plunderden dorpen en steden en lieten andere schepen zinken. Tijdens het plunderen droegen ze vaak een ooglapje. Dat deden ze zodat ze makkelijk konden zien in het ruim van een schip. Daar lagen namelijk de schatten opgeslagen, maar er waren geen ramen waardoor het er behoorlijk donker was. Het ooglapje zorgde ervoor dat ze met een oog gelijk goed konden zien in het donker! Eigenlijk was het superslim wat de piraten deden.

Lees ook: Is elke piratenvlag hetzelfde?

Hoe werkt het?

In je ogen zitten cellen die kegeltjes en staafjes worden genoemd. De kegeltjes zorgen ervoor dat je goed details kan onderscheiden bij fel licht zoals daglicht. De staafjes zorgen ervoor dat je goed kan blijven zien bij weinig licht zoals in het ruim van een schip. Het duurt wel even voordat de staafjes daaraan gewend zijn. Misschien heb je het wel gemerkt als je het licht uit doet in je slaapkamer. Alles is dan even pikdonker voordat je ogen gewend zijn aan het duister en je vormen kan onderscheiden.  

Meer weten over piraten?

Hoe zijn piraten ontstaan?
Waarom draagt een piraat een oogelapje?
Waren er ook Nederlandse piraten?
Zijn er nu nog steeds piraten?
Zijn er ook vrouwelijke piraten?