Wie werden er naast de Joden nog meer vervolgd tijdens de Tweede Wereldoorlog?

Geschiedenis
Auschwitz

Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren veel slachtoffers joods. Maar zij waren niet de enige mensen die vervolgd werden.

Homoseksueel

Het exacte aantal homoseksuele slachtoffers van de Tweede Oorlog is niet helemaal duidelijk. Het aantal wordt geschat tussen de 5000 en 15.000 mensen. Ze werden opgepakt omdat hun geaardheid niet zou passen bij het ‘supervolk’ dat de nazi’s wilde creëren. In de concentratiekampen droegen de gevangene eerst een gele band. Later werd dat een roze driehoek, die op hun kleding werd genaaid.

Zigeuners

Zigeuners waren naast de Joden een van de grootste slachtoffer groepen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Net als de joodse mensen verloren ze hun stemrecht. Ze mochten ook niet meer trouwen of getrouwd zijn met mensen die wel wereldbeeld van de nazi’s paste. Het is onduidelijk hoeveel zigeuners er precies zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit komt omdat de zigeuners veel slechter georganiseerd waren dan de joodse bevolking.

Gehandicapten

Ook mensen met een handicap ontkwamen niet aan de nazi praktijken. In 1939 werd er een programma opgezet speciaal voor gehandicapte Duitsers en Oostenrijkers. Dit programma was erop gericht de gehandicapte mensen te steriliseren of om te brengen. In totaal zijn er meer dan 200.000 mensen om het leven gebracht.

het treinspoor naar Auschwitz

Politieke tegenstanders

Hitler liet iedereen die het niet met hem eens was oppakken. Leden van het verzet, Spaanse republikeinen, leden van vakverenigingen, communisten en socialisten waren volgens Hitler allemaal een vijand van de staat. Ze werden opgepakt en verscheept naar een concentratiekamp. Daar kregen ze een rode driehoek op hun kleding genaaid.

Jehova

Ook Jehova getuigen en Vrije Bijbelonderzoekers werden door de Duitsers opgepakt. Het verschil met andere gevangen was, dat deze mensen de kans hadden weer vrijgelaten te worden. Ze moesten alleen hun geloof verloochenen. Ongeveer tweeduizend mensen kwamen om het leven omdat ze weigerde. In de concentratiekampen waren ze te herkennen aan de paarse driehoeken op hun kleding.

Polen

In 1939 kwamen de Duitsers met een plan om alle Polen uit te roeien. Dit zodat ze het land dat ze hadden veroverd konden bezetten met Duitsers. Slechts 3 á 4 miljoen Polen mochten overblijven om de Duitsers te dienen als slaaf. Er werden uiteindelijk 200.000 Poolse mensen vermoord in concentratiekampen. Maar nog veel meer kwamen om buiten de kampen. Dit omdat de Duitsers ze het recht op medische hulp, goede hygiëne en andere basisbehoefte had ontzegd.