Zijn er ook vrouwelijke piraten?

Geschiedenis
Piratenschip in de mist

De piraterij was een beroep dat vooral door mannen werd beoefent. Maar er waren ook vrouwelijke piraten. De bekendste twee waren Anne Bonny en Mary Read. Waarom waren er eigenlijk zo weinig vrouwelijke piraten?

Bijgeloof

Het was voor vrouwen en jonge kinderen verboden om aan boord te verblijven van een piratenschip. Dit had een aantal redenen. De eerste is dat een vrouw aan boord ongeluk zou brengen. De tweede reden is dat de kapitein bang was dat er ruzie zou uitbreken onder de bemanning. Piraten konden namelijk erg eenzaam worden als ze lange tijd alleen maar met mannen op een boot zaten. De laatste reden is dat vrouwen vaak niet sterk genoeg waren om alle taken op het schip goed uit te kunnen voeren.

Lees ook: Waren er ook Nederlandse piraten?

Vermommen

Dit hield niet alle vrouwen tegen. Sommige verkleedde zich als man om zo ongemerkt aan boord te komen. Andere begonnen hun eigen crew. Anne Bonny kwam aan boord van het schip van kapitein Calico Jack doordat ze een relatie had met hem. Eenmaal aan boord ontdekte ze dat iemand van de crew ook een vrouw was, Mary Read.

Aan wal

In de gouden eeuw van de piraterij, vertrokken veel mannen om handel te voeren over zee. De banen die ze achterlieten op het land werden opgepikt door vrouwen. Zo werden verschillende bars en winkels gerund door vrouwen. De vrouwen die dat deden kregen ook speciale rechten. Iets wat tot dan toe alleen voor mannen was.

Meer weten over piraten?

Is elke piratenvlag hetzelfde?
Wie was Zwartbaard?
Waarom dragen piraten een ooglapje?