Waarom vliegen heksen op een bezemsteel?
Een vrouw met een toverketel, zwarte kat, punthoed, kromme neus en bezemsteel wordt herkend als een heks. Maar dit zijn sprookjesfiguren, ze hebben nooit bestaan. Door een schilderij uit 1565 van Pieter Bruegel de Oude, waarin hij een heks op een bezemsteel schilderde, is dat beeld van een heks overgenomen.
IIlustratie door: Helen-Rose Joon
Schilderij
Pieter Bruegel de Oude schilderde in 1565 een heks op een bezemsteel in een van zijn schilderijen. Hierdoor vliegen heksen in onze verhalen op een bezemsteel! De heksen die met punthoed, kromme neus en bezemsteel worden afgebeeld, kennen we alleen als sprookjesfiguur. Maar in de 16e eeuw dachten mensen dat heksen echt bestonden
Duivel
In de 16e eeuw hadden mensen een heel ander beeld bij een heks. Heksen zouden vrouwen zijn die de duivel aanbaden. De vrouwen zouden contact hebben met duistere machten. Als een vrouw vloekte, niet bang was of niet huilde, dan kon zij een heks zijn. Ze zou mensen en dieren betoveren.
Blub blub...
Om dat te testen werden deze vrouwen in het water gegooid. Als ze niet verdronk, was dat een teken dat ze aan hekserij deed. Dan werd ze zonder pardon op de brandstapel gegooid!