Zijn er ook Nederlandse piraten?

Geschiedenis
Schatkaart met een kompas en een handvol gouden munten

In de gouden eeuw van de piraterij (1650 - 1730) werd er vooral geroofd in het Caribisch Gebied. Dat ligt hier niet bepaald om de hoek. Toch waren er wel degelijk Nederlandse zeerovers actief.

Piet Hein

Misschien ken je het gedichtje van de Zilvervloot wel. Waarin de daden van Piet Hein worden bezongen. Hein was niet echt een piraat maar werkte als kaper voor de Nederlandse overheid. Kapers plunderde andere schepen, maar droegen de buit af aan de staat waarvoor ze werkten. Piet Hein werkte voor de West-Indische Compagnie (WIC) als viceadmiraal en later als admiraal. In 1626 veroverde hij 23 Spaans-Portugese schepen. Maar zijn grootste overwinning kwam twee jaar later in 1628. Hij veroverde de Zilvervloot. Een konvooi van schepen die gevuld waren met schatten. Piet Hein overleed in 1629 toen hij werd geraakt door een kogel tijdens het gevecht met de Duinkerker kapers.

Rock de Braziliaan

Hij is minder bekent dan Piet Hein, maar wel een van de gevaarlijkste zeerovers die Nederland ooit gekend heeft. Zijn echte naam is niet bekent. Rock werd geboren in Groningen, maar verhuisde op jonge leeftijd naar Brazilië, wat op dat moment Nederlands gebied was. In 1654 vertrok hij richting Jamaica. Rock kon maar moeilijk overleven, en besloot zich daarom aan te sluiten bij de boekaniers. Na een muiterij op het schip werd hij gekozen tot nieuwe leider. Rock was vooral actief in de buurt van de stad Campeche in het Caribisch Gebied. Het is niet bekend hoe Rock aan zijn einde kwam.

Lees ook: Zijn er nu nog steeds piraten?

Cornelis Jol

Jol was net als Piet Hein admiraal in de WIC. Hij had als bijnaam Houtebeen, vanwege zijn houten been. Hij was een kaper en maakt vooral Spaanse en Portugese schepen buit. In Nederland was hij een grote held, maar in Spanje en Portugal was hij gevreesd. Er zijn nu nog steeds Spaanse kinderliedjes waarin Jol wordt bezongen als boeman. Dat terwijl voor een kaper Jol juist vriendelijk was. Hij liet zijn krijgsgevangen vaak leven, terwijl veel andere piraten ze gewoon over boort kieperde. Net als Piet Hein wilde ook Jol een Zilvervloot bemachtigen, maar dit mislukte. Zijn eigen bemanning kwam in opstand tegen hem. Jol overleed in 1641 in São Tomé aan malaria.

Simon de Danser

Simon Simonszoon ook wel bekent als de Danser was een zeerover van Nederlandse afkomst. Hij begon als bootsgezel en werd later handelskapitein. Hij roofde vooral langs de Franse en Spaanse kust in de Middellandse Zee. Hij kreeg kaperbrieven van de prins van Oranje. Zijn bijnaam de Danser komt van de routes die hij aflegde met zijn schepen. Een rooftocht met een schip dat telkens naar de thuishaven terugkomt wordt een rondedans genoemd. Simon was een kaper die tot 1606 netjes zijn buit deelde met de mensen aan wal. Maar in 1606 in Marseille ging het mis. Simon vergokte zijn buit en boot en werd ontslagen samen met zijn bemanning. Als wraak stal hij een kleine vissersboot die hij gebruikte om een Engels schip te kapen. Simon werd zo gevreesd dat zowel de Spanjaarden als Engelsen en Fransen mannen achter hem aanstuurde om hem te stoppen. Alle drie faalde ze. Uiteindelijk werd Simon de Danser onthoofd in het fort van de havengouverneur in Tunis.

Meer weten over piraten?

Hoe zijn piraten ontstaan?
Is elke piratenvlag hetzelfde?
Wie was Zwartbaard?
Waarom dragen piraten een ooglapje?
Zijn er ook vrouwelijke piraten?