Hoe zijn piraten ontstaan?

Geschiedenis
Een piratenschip midden in een storm op zee

Het precieze begin van de piraterij is niet bekent. Veel mensen gaan ervan uit dat piraten al bestaan sinds er gehandeld wordt over zee. Dat is nog voor de tijd van Grieken en Romeinen! Piraten vielen met hun eigen schip andere schepen aan om ze te plunderen.

Vikingen

Een van de bekendste piraten zijn de Vikingen. Ze kwamen uit Scandinavië rond het jaar 1000. Vikingen overvielen steden, kusten en boten langs de westkust van Europa. In die tijd was er geen centraal bestuur in Europa, en de Vikingen maakte daar handig gebruik van. Na de Vikingen volgde de Boekaniers die tot ver in de 19de eeuw problemen bleven geven.

Lees ook: Waren er ook Nederlandse piraten?

Gouden Eeuw

Net als Nederland kent ook piraterij een gouden eeuw. Voor de piraten duurde die van 1650 tot 1722. Dit kwam omdat er enorm veel handel over zee werd bedreven, en waar zaten de piraten? Precies, op zee! Sommige Staten gaven kaperbrieven af. Met dit papiertje hadden de piraten toestemming om te plunderen, maar ze moesten wel een deel van hun buit afstaan aan de staat.

Verschuiving

Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van Pirates of the Caribbean. Dit is een piratenverhaal dat zich afspeelt in het Caribisch gebied. Piraterij was hier enorm populair, maar toen de VOC en andere steeds meer naar India trokken, volgde de piraten. Er werd zoveel geplunderd op bepaalde vaarroutes dat ze de Piratenronde werden genoemd. Pas in de jaren 20 van de 18e eeuw, werd er opgetreden tegen de piraterij. Toch is het niet gelukt om het helemaal weg te vagen. Vandaag de dag zijn piraten nog steeds te vinden rond de kust van Somalië.

Meer weten over piraten?

Is elke piratenvlag hetzelfde?
Wie was Zwartbaard?
Waarom dragen piraten een ooglapje?
Zijn er ook vrouwelijke piraten?