Wie was Zwartbaard?

Geschiedenis
Piratenschip in het midden van een storm

Zwartbaard was een van de meest gevreesde piraten van zijn tijd. Hij was afkomstig uit Bristol, Engeland. Van 1716 tot 1718 was hij actief als piraat. In die jaren kaapte hij meer dan 20 schepen!

Edward Teach

De echte naam van Zwartbaard is Edward Teach. Hij vertrok in 1710 vanuit Bristol richting Amerika. Hij sloot zich aan bij Benjamin Hornigold. Een Engelse kapitein die Zwartbaard meenam op kaaptochten van 1716 tot 1717. Maar Hornigold ging in 1717 met pensioen. Zwartbaard kaapte een eigen boot van de Fransen, en noemde haar de Queen Anne’s Revenge. De wraak van koningin Anne. Hij doste de boot uit met 40 geweren.

Naam

De naam Zwartbaard komt van de dikke zwarte baard die Teach had. Die baard was bijzonder want hij verborg hennep en lonten in zijn haar. Deze stak hij aan tijdens het vechten. Dit samen met zijn rode jas zorgde ervoor dat hij er heel eng en intimiderend uitzag. Ondanks zijn uiterlijk en het feit dat hij een piraat was, was hij wel geliefd onder zijn bemanning. Hij bestuurde de schepen die hij kaapte met de goedkeuring van de crew. Daarnaast deed hij zijn gevangen ook geen kwaad. Moderne verhalen zetten hem neer als een gevaarlijke, brute piraat.

Einde

In de herfst van 1718 werd de boot van Zwartbaard ingesloten door twee schepen van de Amerikaanse regering. Zwartbaard overleefde het gevecht niet. Een heel vies detail is dat het hoofd van Zwartbaard werd afgehakt en aan de boeg van het schip werd gehangen als trofee.

Meer weten over piraten?

Hoe zijn piraten ontstaan?
Waarom draagt een piraat een oogelapje?
Waren er ook Nederlandse piraten?
Zijn er nu nog steeds piraten?
Is elke piratenvlag hetzelfde?
Zijn er ook vrouwelijke piraten?