Wie was Marie Antoinette?

Geschiedenis
Plafond van het paleis van Versailles in Parijs

Marie Antoinette van Oostenrijk was de koningin van Frankrijk in de tijd van de Franse Revolutie. Ze was getrouwd met Lodewijk de Veertiende.

Oostenrijk

Op 2 november 1755 werd Marie Antoinette geboren in Oostenrijk. Ze was de jongste dochter van keizer Frans I Stefanus van het Heilige Roomse Rijk en keizerin Maria Theresia van Oostenrijk. Door haar overgrootouders stamde ze ook af van Lodewijk de Dertiende én Willem van Oranje.

Koning

Nadat haar vader overleed kwam haar broer Josef op de troon. De nieuwe keizer moest zichzelf bewijzen en huwelijkte een aantal van zijn zussen uit om zijn positie te versterken. Twee jaar later braken de pokken uit binnen de familie. Marie Antoinette had ze al een keer gehad en was daardoor immuun, maar veel van haar zussen hadden niet zoveel geluk. Daardoor bleef alleen Marie Antoinette over als mogelijke bruid voor de Franse kroonprins Lodewijk Augustus. Later bekend als Lodewijk de zestiende. Samen kregen ze vier kinderen.

Leeghoofd

Marie Antoinette is een van de meest besproken figuren uit de geschiedenis. Ze was dan wel koningin van Frankrijk, maar ze had weinig interesse in politiek. Maar ze bemoeide zich wel graag met de politiek. Dit was niet heel handig omdat haar vaak werd verweten dat ze zich meer inzette voor de belangen van Oostenrijk in plaats van voor die van Frankrijk. Ze was sowieso al niet erg populair in Frankrijk. Ze raakte verwikkeld in veel schandalen. Ook gaf ze heel veel geld uit aan geld en sieraden terwijl veel mensen hongerleden. Dat schoot bij de Franse in het verkeerde keelgat.

Cake

Een beroemde uitspraak die vaak aan Marie Antoinette wordt toegeschreven is: “Als ze geen brood hebben, dan eten ze toch cake!”. Dat was nogal een verkeerde uitspraak, omdat er een grote hongersnood heerste in Frankrijk. Maar uit later onderzoek bleek dat ze die zin waarschijnlijk nooit heeft gezegd!

Gevangen

Tijdens de Franse Revolutie ging het flink mis. Frankrijk was in oorlog met Oostenrijk, en Oostenrijk was aan de winnende hand. De koninklijke familie ontvluchtte het paleis Versailles en werd ondergebracht in de Tuilerieën. Maar in 1792 was het te laat voor de koninklijke familie. Ze werden gevangen genomen en vast gezet in Parijs. Daar zouden ze ook niet meer wegkomen. Op 21 januari 1793 werd Lodewijk XVI onthoofd. Marie Antoinette onderging hetzelfde lot in oktober van dat jaar.

Meer weten over de Franse Revolutie:

Wat was de Franse Revolutie?