Wie was Martin Luther King?

Geschiedenis
Martin Luther King

In het jaar 1968 werd Martin Luther King vermoord. Hij was in die tijd een belangrijke leider en in deze tijd is hij nog steeds een groot voorbeeld voor vele mensen. Elk jaar op 18 januari herdenken vele mensen zijn dood. Dit ter ere van Martin Luther King. Hierbeneden lees je meer over wie deze man precies was.

Multiculturele samenleving

In veel westerse landen leven we in een multiculturele samenleving, dit betekent dat verschillende culturen (uit verschillende landen) vreedzaam naast elkaar bestaan en leven. Nederland is ook een multicultureel land: er leven veel verschillende mensen met verschillende culturen bijeen. Dit wilde Martin Luther King graag in Amerika bereiken.

Ongelijk

Rond 1950 werden Afro-Amerikanen slechter behandeld dan de witte Amerikanen. Zo moesten de Afro-Amerikanen hun plek afstaan in de bus voor witte Amerikanen en de kinderen met een donkere huidskleur speelden voetbal op een slechter veld dan de kinderen met een witte huidskleur. De Amerikaanse dominee Martin Luther King wilde dit veranderen. Hij vond dat iedereen op dezelfde manier behandeld moest worden, gelijkwaardig.

Demonstratie

Toespraak

In de jaren 1950 en 1960 werd Martin Luther King bekender. Hij hield op 28 augustus 1963 een toespraak in Washington, de hoofdstad van de Verenigde Staten. Hier kwamen 250.000 Amerikanen op af. Hij vertelde dat Afro-Amerikanen net zo gelijkwaardig konden gaan leven als de witte Amerikanen.

I Have a Dream

Martin Luther King hield in hetzelfde jaar zijn beroemde toespraak ‘I Have a Dream’ (Ik heb een droom). Hij wilde hiermee vertellen dat mensen niet moeten oordelen op huidskleur, maar op gedrag. Hij kreeg in 1964 de Nobelprijs voor de Vrede en er kwamen regels in de wet voor gelijke behandeling.

Vermoord

Op 4 april 1968 werd Martin Luther King beschoten op het balkon van zijn hotelkamer. De dader was het niet eens met de ideeën van Martin Luther King. Hij overleed en is 39 jaar oud geworden. De dader is opgepakt en kreeg 99 jaar gevangenisstraf.