Wat is de watersnoodramp?

Geschiedenis
watersnoodramp

Heb jij wel eens van de watersnoodramp gehoord? Nee? De watersnoodramp is een belangrijke gebeurtenis in de Nederlandse geschiedenis. Willem Wever vertelt je er meer over. 

Toen was ik 12

Luister naar de podcast Toen was ik 12. Mina vertelt hoe het was om de watersnoodramp in 1953 mee te maken.

Stel je voor, je gaat lekker op tijd naar bed want morgen moet je weer naar school. Net als altijd. Maar dan breken opeens de dijken door, terwijl je ligt te slapen. De zee slokt grote delen van Nederland op. In het Zeeuwse dorp Nieuwerkerk waar Mina woont, wordt rond zes uur 's morgens hard op de deur gebonkt. Het water komt eraan! Klim de daken op! Dit is het spannende verhaal van de Watersnoodramp van 1953, verteld door Mina Verton-Kooijman.

Toen was ik 12 vodcast: De watersnoodramp
Bekijk hier de vodcast van de aflevering over de watersnoodramp

Dit is het spannende verhaal van de Watersnoodramp van 1953, verteld door Mina Verton-Kooijman. Door het gebruik van 'kunstmatige intelligentie' zijn er door een computer beelden bij deze podcastaflevering gemaakt. Ook dove en slechthorende mensen kunnen zo het heftige verhaal van Mina volgen.

Gebroken dijken

In de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953 ging het mis. Er was een zware storm in Nederland en het water stond gevaarlijk hoog. In grote delen van Zuidwest-Nederland braken de dijken door, met vele overstromingen tot gevolg. Deze grote storm met overstromingen tot gevolg wordt de watersnoodramp genoemd.

Hulp

Landmacht, marine en luchtmacht proberen uit alle macht te redden wat er te redden valt. Terwijl de marine met sloepen mensen evacueert en lijken uit het water haalt, richten mensen van de landmacht in snel tempo noodhospitalen en veldkeukens in. De verbindingsdienst van de landmacht is 24 uur per dag in de weer om contact te leggen met de meest afgelegen plaatsen.

Veiligheid

De dijken bleken niet sterk genoeg voor de grote storm. In de toekomst moet dat anders: er moeten betere dijken komen die Nederland goed beschermen tegen al het water. Daarom werd in 1953 het Deltaplan gepresenteerd. Hier zijn de Deltawerken uit voortgekomen: een project van dammen dat Nederland beschermt tegen hoogwater. Bekende deltawerken zijn de Oosterscheldekering en de Maeslantkering.

Schade

Hulp kwam voor velen te laat. Door de watersnoodramp vielen er 1836 doden. Ongeveer 72.500 mensen raakten hun huis kwijt! Daarnaast overleden 182.000 dieren als gevolg van deze ramp.

Bron: https://watersnoodmuseum.nl/