Waarom heten de middeleeuwen de middeleeuwen?

Geschiedenis
Een ridder op een paard

De Middeleeuwen heten zo omdat ze in het midden zitten, tussen de Oudheid en de Renaissance. Dat klinkt ingewikkeld hè? Willem Wever legt het je uit!

Een Italiaanse kerk uit de middeleeuwen

Grieken en Romeinen

Met de Oudheid bedoelen we de tijd van de Grieken en Romeinen. Deze tijd loopt ongeveer van het jaar 700 voor Christus tot het jaar 500 na Christus. In deze tijd waren de Romeinen de baas over het grootste deel van Europa. Door heel Europa bouwden de Romeinen prachtige gebouwen van marmer, versierd met mooie beelden.

Slimme denkers zoals de Griekse filosoof Plato schreven ingewikkelde boeken. Rond het jaar 500 werden de Romeinen verslagen. Het grote Romeinse Rijk viel uit elkaar.

Kerk

De eeuwen tussen 500 tot 1500 worden de Middeleeuwen genoemd. In deze tijd was er geen groot Rijk zoals het Romeinse Rijk meer. De kunst die de Romeinen meenamen werd vergeten. In de Middeleeuwen werd de kerk heel belangrijk, ook in de kunst.

Herontdekking Grieken en Romeinen

Rond 1500 begon een periode in de geschiedenis die we de Renaissance noemen. De mensen uit de Renaissance waren heel erg onder de indruk van de kunstwerken en gebouwen van de Grieken en Romeinen. Ze vonden het maar gek dat de mensen in de Middeleeuwen deze kunst waren vergeten.

De mensen uit de Renaissance wilden terug naar de kunst en de ideeën van de Oudheid. Ze zagen zichzelf als de nieuwe Romeinen en de Grieken. Renaissance is het franse woord voor “opnieuw geboren worden”: de tijd van de Romeinen en Grieken begon volgens deze mensen opnieuw. Overal in Europa werd de kunst van de Romeinen en Grieken nageaapt.

Tussentijd

De eeuwen tussen 500 en 1500 vonden ze in deze nieuwe tijd niet belangrijk. Dat was een “tussentijd”. Daarom noemden ze deze tijd de Middeleeuwen!