Naar vraag & antwoord

Wat hebben de Romeinen allemaal uitgevonden? Geschiedenis

Bekijk antwoord
Wat hebben de Romeinen allemaal uitgevonden?
Wat hebben de Romeinen allemaal uitgevonden?

Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

De Romeinen kent iedereen natuurlijk wel, maar wat hebben ze precies allemaal uitgevonden? Willem Wever zocht het uit!  

Romeinen in strips

Rare jongens, die Romeinen! Ze komen voor in de strips van Asterix en Obelix. Daarin worden ze elke keer verslagen door de Galliërs, maar ongeveer 2000 jaar geleden waren de Romeinen de baas in Europa.

Uitvindingen van de Romeinen

De Romeinen hebben een hoop dingen bedacht die wij nu nog steeds gebruiken. Bijvoorbeeld het geld, de maanden, en het alfabet.

Ook leuk om te lezen: Hoe komen Romeinen aan hun goden?

Uitvinding 1, geld

We beginnen met het geld. Om iets te kunnen kopen moest je iets anders ruilen. Een kledingstuk kon men bijvoorbeeld ruilen tegen een mes. De Romeinen vonden dit lastig en vonden het geld uit. Alle munten hadden aan één kant de afbeelding van de keizer (net als nu bij onze koningin).

Uitvinding 2, de kalender

De beroemde keizer Julius Caesar heeft ooit de kalender bedacht, eerst alleen 10 maanden en later 12 maanden met februari als laatste maand van het jaar! De maand waarin de keizer werd geboren werd ter ere van hem genoemd: Juli (Julius). Hij had veel macht, men noemde dat toen een dictator.

Uitvinding 3, het alfabet

De letters van het alfabet gebruikte de Romeinen van de Grieken. Ze leken erg op de letters die wij nu nog steeds gebruiken. Ook veel woorden uit het Romeins kennen wij nu nog steeds; bijvoorbeeld Aqua = water of pater et mater = vader en moeder. Ook kennen jullie vast wel de Romeinse cijfers zoals X wat 10 betekent en V = 5. Maar hoe schijf je nu het jaar 2005?

Dit is ook leuk om te lezen:

Waarom heet de Januari Januari? 

Waar komen alle namen van de maanden vandaan?

Welke Romeinse steden waren er in Nederland?

 

Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

Challenges