Hoe kwam Rembrandt op het idee om zo de 'Nachtwacht' te schilderen?

Hoe kwam Rembrandt op het idee om zo de 'Nachtwacht' te schilderen?

Beroemdste schilderij
De Nachtwacht is het beroemdste schilderij van Nederland. Maar wist jij dat er twee mannen zijn verdwenen van het schilderij?

Schilder
Foto┬┤s waren er nog niet in de zeventiende eeuw. Als je een groepsportret wilde, huurde je een schilder in. Zoals de Kloveniers van Amsterdam (dat waren schutters, een soort chique stadswachten). In 1638 vroegen ze aan Rembrandt van Rijn of hij hun groepsportret wilde schilderen.

Lees ook: Hoe wordt een penseel gemaakt?

Groepsportret
Rembrandt was de bekendste schilder van dat moment. De Kloveniers dachten dat hij een gewoon groepsportret zou maken. Iedereen netjes naast elkaar. Maar dat vond Rembrandt maar saai: zo schilderden alle schilders in die tijd. Hij had iets anders in gedachten.

Teleurgesteld
Een heel groot en spannend schilderij waarop van alles gebeurde. Toen het klaar was, waren de schutters teleurgesteld. Ze konden zichzelf niet eens herkennen op het donkere schilderij. Eigenlijk zag niemand toen hoe bijzonder en knap de Nachtwacht was.

Zagen
Toen het in 1715 naar het stadhuis verhuisde, zaagden ze van alle kanten stukken af zodat het tussen twee ramen zou passen! Twee mannen verdwenen zo van het doek. Pas in de negentiende eeuw werd het herkend als meesterwerk. En tegenwoordig komen mensen uit heel de wereld om het te bewonderen.

Rate this article

  • love 25% love
  • lol 25% lol
  • omg 16% omg
  • pff 34% pff
site-footer-logo