Hoe kwam Rembrandt op het idee om zo de 'Nachtwacht' te schilderen?

Geschiedenis
Nachtwacht Rembrandt van Rijn

De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn is eigenlijk een "groepsfoto" uit de zeventiende eeuw. Fototoestellen bestonden niet, dus daarom werd er een schilder gevraagd. De Kloveniers van Amsterdam (dat waren schutters, een soort chique stadswachten) wilden zo'n groepsportret en vroegen in 1638 aan Rembrandt of hij hen wilde schilderen. 

Bijzonder groepsportret

Rembrandt was de bekendste schilder van dat moment. De Kloveniers dachten dat hij een gewoon groepsportret zou maken, iedereen netjes naast elkaar. Maar dat vond Rembrandt maar saai: zo schilderden alle schilders in die tijd. Hij had iets anders in gedachten.


Teleurgesteld

De Nachtwacht werd zo een heel groot en spannend schilderij waarop van alles gebeurde. Toen het klaar was, waren de schutters teleurgesteld. Ze konden zichzelf niet eens herkennen op het donkere schilderij. Eigenlijk zag niemand toen hoe bijzonder en knap de Nachtwacht was.


Zagen

Toen het in 1715 naar het stadhuis verhuisde, zaagden ze van alle kanten stukken af zodat het tussen twee ramen zou passen. Twee mannen verdwenen zo van het doek.

Beroemdste schilderij

Pas in de negentiende eeuw werd de Nachtwacht van Rembrandt van Rijn herkend als meesterwerk. En tegenwoordig komen mensen uit heel de wereld om het te bewonderen. De Nachtwacht is het beroemdste schilderij in Nederland.