Waarom kan je de maan soms overdag zien?

De aarde
Maan en zon naast elkaar

De Maan en de sterren schijnen ook overdag. De sterren zie je echter niet omdat ze overstraald worden door het verstrooide licht van de Zon. Als de Maan op is zie je hem wel. De Maan is feller dan het verstrooide licht van de Zon.

Waarom is de lucht overdag blauw?

Om te begrijpen waarom je de Maan overdag kunt zien moet je eerst weten waarom de lucht overdag blauw is. Dat komt door de atmosfeer van de Aarde, de lucht om ons heen. Het licht van de zon schijnt overdag tegen de luchtdeeltjes aan. De luchtdeeltjes sturen wat van het blauwe licht alle kanten op (verstrooiing noemen ze dat) en laten het rode licht gewoon rechtdoor vliegen. Daarom zie je van alle kanten blauw licht op ons afkomen en lijkt de lucht dus blauw. In het artikel hieronder lees je een uitgebreide uitleg hierover. 

In de nacht

Nu zie je ‘s nachts sterren en de Maan. De sterren zijn zwak en de Maan heel helder. De Maan is alleen niet altijd op. De helft van de tijd staat de Maan onder de horizon en kun je hem niet zien. Overdag is het net zo. De Maan en de sterren schijnen dan ook. De sterren zie je echter niet omdat ze overstraald worden door het verstrooide licht van de Zon. Dat is veel feller dan de sterren en daarom zie je de sterren niet meer. Als de Maan op is zie je hem wel. De Maan is feller dan het verstrooide licht van de Zon. Maar soms zie je de Maan niet. Hij staat dan onder de horizon.