Hoe trainen ze orka's?

Dieren en planten
Orka

In een dolfinarium zie je weleens shows met orka's en dolfijnen. Het trainen van een orka werkt net als het trainen van een hond. De orka's worden beloond met een visje, zodat ze het kunstje leren. Daarna worden ze getraind met fluitjes en gebaren van de trainer. Sommige mensen vinden het zielig dat dolfijnen en orka's kunstjes moeten doen. 

Commando

Een orka trainen lijkt een beetje op het trainen van een hond. Een hond kan uit zichzelf gaan zitten en een orka springen, ze moeten alleen leren om het op commando te doen.

Een band


Om een orka te trainen moet de trainer een band met hem hebben. De trainer moet weten wat de orka wel en niet leuk vindt om te doen. Een orka begrijpt onze woorden niet. De trainer moet ze dingen duidelijk maken met gebaren en bewegingen.
 

Kunstje


Meestal duurt het een paar maanden voordat een orka een kunstje doorheeft. Als beloning krijgt een orka een visje, een leuk speeltje of een aai. Als de orka weet welke beweging bij welk kunstje hoort, gaat hij iets nieuws leren; reageren op het fluitje van de trainer. Om dat te leren maakt de trainer de beweging als hij op zijn fluitje blaast. Zo leert de orka dat de beweging hetzelfde betekent als het fluitje.

Op een gegeven moment stopt de trainer met de beweging en de orka hoort alleen nog het geluidje.