Wat is het verschil tussen hagedissen en salamanders?

Wat is het verschil tussen hagedissen en salamanders?

Hagedissen en salamanders lijken qua uiterlijk een beetje op elkaar. Maar het zijn heel verschillende dieren.

Reptielen
Hagedissen zijn reptielen. De huid van hagedissen is bedekt met schubben. Die schubben beschermen de dieren tegen uitdroging. Daarom kunnen hagedissen zelfs in de woestijn leven. Hagedissen hebben meestal vijf tenen en nagels. Hagedissen leggen eieren om een holletje onder de grond. Uit de eieren komen kleine hagedisjes die er net zo uit zien als de volwassen hagedissen.

Amfibieën 
Salamanders zijn amfibieën. Dat betekent dat ze zowel op het land als in het water leven. Salamanders hebben een dunne huid zonder schubben. De huis blijft vochtig. Dat komt doordat er speciale klieren in de huid van een salamander zitten die vocht afgeven. Op het land zitten salamanders altijd op vochtige plekken.

Uitdrogen
Ze houden niet zo van zonnen, daarvan drogen ze uit. De voorpoten van een salamander hebben vier tenen en geen nagels. Salamanders leggen hun eitjes vaak in het water. Uit die eieren komen larven, hele kleine salamandertjes zonder achterpootjes en kieuwen die nog aan de buitenkant zitten. De larven blijven in het water, totdat ze kleine salamandertjes zijn geworden.

Challenges