Als je een hagedis bij zijn staart pakt laat hij hem los. Hoe kan dat?

Dieren en planten
hagedis

Misschien heb je het wel eens gehoord, dat een hagedis zijn staart eraf kan laten vallen. Raar hè? Toch is dat best slim.

Vastpakken 

Want als een vijand van de hagedis het dier vastpakt bij zijn staart, kan de hagedis gewoon wegrennen door zich los te maken van zijn staart. Hoe doet hij dat eigenlijk?

Staartwervels

Net als mensen hebben hagedissen een wervelkolom. Deze loopt helemaal door tot in zijn staart. Dat noemen we staartwervels. Één van deze staartwervels is wat zwakker dan de rest. Door de staart op een bepaalde manier te bewegen, kan de hagedis zelf de zwakkere staartwervel breken.

Geen pijn

Alle spieren in de staart knijpen daarna samen zodat de aderen dicht geknepen worden en de hagedis daardoor weinig bloed verliest. Omdat er in de afgeworpen staart zenuwen en spieren zitten die niet door de hersenen van de hagedis gestuurd worden, blijft de staart nog bewegen en wordt de vijand van de hagedis afgeleid.

Rennen!

Zo kan de hagedis snel ontsnappen. De staart groeit daarna weer aan maar is dan iets anders. Hij is donkerder van kleur en hij blijft kleiner omdat de staartwervels niet meer aangroeien. Waarom hebben dieren eigenlijk een staart en mensen niet?