Waarom heeft mijn hond geen last van brandnetels?

Dieren en planten
een hond in een groot groen veld

Auw, je moet er toch niet aan denken om dwars door een veld brandnetels te rennen! Toch lijken spelende honden weinig last te hebben van die nare planten. Hoe kan dat?

Wondje

Aan de onderkant van een brandnetelblad zitten allemaal kleine haartjes. Deze haartjes bevatten een scherpe vloeistof. Als je het blad aanraakt dan breekt de top van de haren af en prikken de scherpe puntjes van de haren in je huid.

Er ontstaat dan een piepklein snijwondje. Als de scherpe vloeistof van de brandnetel in dit kleine wondje komt gaat je huid heel erg jeuken en branden.

Dikke huid

Honden hebben een dikke vacht. De brandnetelhaartjes kunnen daarom geen sneetjes in de huid van de hond maken. Maar een hond heeft ook plekken waar de vacht niet zo dik is. Op de buik bijvoorbeeld of onder zijn pootjes. Omdat de huid van een hond dikker is dan een mensenhuid heeft de hond gelukkig minder last van brandnetels.

Auw!

Toch worden honden ondanks hun vacht en hun dikkere huid wel eens geprikt door brandnetels. Ze krijgen dan net als mensen last van bultjes en een brandende pijn. Let dus altijd een beetje op waar je je hond uitlaat.

Weet jij ook...

Of honden kunnen verbranden in de zon?

Of honden spierpijn kunnen krijgen?