Waarom kan een parkiet soms wel praten en soms niet?
Niet iedere parkiet leert praten. De ene parkiet doet het wel, de andere zal het niet doen. Het maakt niet uit of het een mannetje of een vrouwtje is. Parkieten die graag kwetteren en geluidjes maken leren het praten sneller dan de wat stillere soortgenoten. Een parkiet begrijpt niet wat hij zegt. Hij doet klanken na die worden gemaakt. Een parkiet herkent een woordje na veel herhaling. En ook het woordje uitbeelden helpt. Als je bijvoorbeeld altijd "badje" zegt als de parkiet lekker onder de plantenspuit gaat, zal de vogel het woord "badje" gaan verbinden met "wassen".
Een parkiet kun je het beste leren praten als het stil is in huis. Je zet hem op je vinger en houd hem dicht bij je mond. Vervolgens begin je met een woordje of een kort zinnetje: zijn of haar naam bijvoorbeeld. Hiermee houd je zijn aandacht vast. Blijf deze woordjes enkele minuten lang herhalen, spreek langzaam en duidelijk. Probeer dit een paar keer per dag te doen.
Na een tijdje zal de vogel dit korte zinnetje of woordje nazeggen. Pas dan kan je hem het volgende woordje of zinnetje leren. Wanneer de parkiet eenmaal praat, zal hij ook woorden of zinnetjes gaan zeggen die je hem nooit geleerd hebt.
Ook kan het zijn dat je hem ineens hoort lachen, hoesten of zijn keel schrapen, zoals wij mensen wel eens doen.
Leer je parkietje niet vloeken of andere grove taal, eenmaal aangeleerde woorden zijn moeilijk om weer af te leren. En zeg nou zelf: zinnetjes als "Croky wil knuffelen", of "hallo klein schatje" zijn toch veel leuker om te horen?