Poepen en plassen dieren tijdens hun winterslaap?

Dieren en planten
Egeltje in een grasveld

Om de koude wintermaanden te overleven houden sommige dieren een winterslaap. Als het kouder wordt, eten ze zich eerst helemaal vol of leggen een voorraad eten aan. Daarna gaan ze lekker slapen.

Minder energie

Dat klinkt simpeler dan het is. De winterslaap is veel dieper dan een gewone slaap. De dieren laten hun temperatuur zakken waardoor ze minder energie verbruiken.

Winterrust

Per diersoort verschilt de slaap. Grote dieren, zoals de beer, houden eigenlijk geen winterslaap maar een winterrust. Voor hun grote lichaam is het te gevaarlijk om te veel af te koelen. Ook dassen en eekhoorntjes houden een winterrust. Af en toe worden ze wakker uit hun slaap om iets te eten.

Nul graden

Andere dieren, zoals een egels, hamsters en vleermuizen, houden wel een echte winterslaap. Zij kunnen hun temperatuur tijdens de slaap flink laten zakken, soms wel tot nul graden! Hierdoor besparen ze veel energie. Zo houden ze het de hele winter vol op hun aangelegde vetreserves.

Stoppen met ademen

Kikkers en padden zijn nog extremer. Tijdens de winter stoppen ze zelfs met ademen door hun luchtwegen. Ze ademen alleen nog door de huid.

Darmen tot stilstand

Omdat de dieren in winterslaap en winterrust hun temperatuur zo laten zakken en bijna niet bewegen, verbruikt hun lichaam heel weinig energie. Hun darmen komen bijna tot stilstand. Ze plassen en poepen nog wel, maar niet veel. Als je deze winter een egel in je egelhuisje te gast hebt, hoef je het huisje ook niet schoon te maken.

Niet storen

Dierentuin Artis heeft nu geen beren meer die een winterslaap houden. De ijsberen en bruine beren die vroeger in de dierentuin woonden, hielden wel een winterrust. In deze periode werden de verblijven niet schoongemaakt. Met camerabeelden werden de beren in de gaten gehouden om ze niet te storen tijdens de slaap.

Bron: Artis