Naar vraag & antwoord

Waarom houden sommige dieren een winterslaap? De aarde

Bekijk antwoord
Waarom houden sommige dieren een winterslaap?
Waarom houden sommige dieren een winterslaap?

Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

Als het weer koud en nat wordt, vliegen veel vogels naar het zuiden om te overwinteren. Sommige dieren kunnen niet vliegen, maar hebben toch een hekel aan het gure weer. Zij doen een winterslaap. Ze zoeken een knus plekje uit en slapen daar de hele winter door.

Tijdens de winterslaap is de ademhaling en de hartslag van het dier veel langzamer. Hierdoor verbruikt het dier veel minder energie en kan het dier heel lang zonder eten. Als het warmer wordt staat het dier weer op en begint het vol goede moed aan de lente.

Vooral beren staan er om bekend dat ze een winterslaap houden. Terwijl dat eigenlijk niet klopt! Want beren houden geen winterslaap maar een winterrust! Een beer wordt soms tijdens zijn winterrust wakker. Hij komt dan even tevoorschijn uit zijn schuilplaats. Dieren die een echte winterslaap houden slapen aan één stuk door totdat het voorjaar komt.

Hamsters en muizen houden wel een echte winterslaap, maar dit doen ze alleen als ze in echt koude streken leven. In Nederland is het niet koud genoeg en hoeven ze dus geen winterslaap te houden.

Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

Challenges