Kunnen wespen, hommels en bijen elkaar ook steken?

Kunnen wespen, hommels en bijen elkaar ook steken?
een wesp op een gele bloem met een paarse achtergrond

Er zijn miljoenen insecten wereldwijd. Sommige kunnen vliegen, andere kruipen liever, en dan heb je nog degene die kunnen steken. De bekendste voorbeelden daarvan zijn bijen en wespen. Maar steken die ook elkaar? Willem Wever zoekt het uit!

Angel

Bijen, hommels en wespen hebben een angel waarmee ze kunnen steken. Het gif van deze diertjes is bij elk soort verschillend en kunnen ook op mens en dier verschillende uitwerking hebben. De angel van deze insecten kan door je huid heen steken waarna het gif wordt ingebracht.

Bij

Een bij heeft weerhaken aan de angel, waardoor deze in de huid blijven steken. De angel blijft dan in de huid zitten met daaraan een gifblaasje met het bijengif. De bij zal na ongeveer een steek sterven als hij iemand steekt, omdat hij zijn angel verliest!

Wesp

Een wesp heeft geen weerhaken aan de angel zitten en kan daardoor meerdere keren het slachtoffer steken.

Hommel

Ook de hommel kan vaker steken, maar deze goedmoedige beestjes met hun dikke jas aan zullen dit bijna nooit doen.

een hommel op een paarse bloem

Vechten

Onderling wordt door de bij, de hommel en de wesp wel eens gevochten om hun woning te beschermen tegen indringers. Dat vechten gaat meestal samen met bijten en deze gevechten kunnen heel erg heftig zijn. Elkaar steken zal wel worden geprobeerd. Dat kan je soms ook zien aan hun houding: ze hebben dan een gekromd lichaam.

Beschermlaag

Insecten hebben een chitine huid. Dat is een harde schil waar de angel van het aanvallende insect niet doorheen komt. Dus elkaar steken kan eigenlijk niet gebeuren.

Bekijk hier meer bijeninformatie.

Bron: Gerard Vos

Rate this article

  • love 22% love
  • lol 24% lol
  • omg 16% omg
  • pff 38% pff
site-footer-logo