Waarom krijgen mensen een allergische reactie na een wespensteek?
Een wesp of bij laat tijdens het steken gif achter in je huid.
Dit kleine beetje gif zorgt op de plaats van de prik dat er wat lichaamscellen stukgaan. Dan komt het afweersysteem van ons lichaam in actie: het gif en de schade moeten opgeruimd worden! Hierdoor wordt de prikplek dik, rood, pijnlijk en gaat het jeuken.
Een steek in je mond of keel kan dan ook erg gevaarlijk zijn: als daar het weefsel opzwelt, kun je immers niet ademhalen! Dan moet je snel naar een dokter!
Een paar uur na de steek gaat de pijn, jeuk en zwelling meestal weer over; de meeste schade is hersteld. Het afweersysteem kan echter ook ‘op hol’ slaan. Vaak ontstaat dit na een eerder contact met het gif (dus na een eerste steek). Het afweersysteem raakt dan overgevoelig voor het gif. Er worden bepaalde stofjes (antistoffen) in het bloed gemaakt die het gif kunnen herkennen. Bij een volgende steek zorgen deze antistoffen dat speciale allergiecellen actief worden in het hele lichaam. Je kunt erg ziek worden: een opgezwollen gezicht (ook al wordt je in je teen gestoken!), veel jeuk over het hele lichaam en je kunt bewusteloos raken. Dit is erg gevaarlijk en het is belangrijk heel snel naar het ziekenhuis te gaan, zodat deze reactie gestopt kan worden.
Iemand die zo allergisch is voor een bijen- of wespensteek krijgt vaak van de dokter een injectiespuit (noodset) met een stofje waardoor de heftige reactie geremd wordt. Dat moet je dan natuurlijk altijd meenemen: je weet nooit wanneer je weer gestoken wordt!
Natuurlijk is dit erg vervelend en onhandig. Daarom krijgen mensen met een allergie nu soms piepkleine beetjes gif ingespoten, om zo het immuunsysteem te laten wennen aan het gif. Langzaam wordt steeds iets meer gif ingespoten, zodat uiteindelijk het afweersysteem ‘ normaal’ zal reageren bij een volgende steek.