Hoe weet een koe naar welke maag het voedsel moet nadat hij dit hergekauwd heeft?

Dieren en planten
Twee koeien in een grasveld

Een koe heeft 4 magen, maar hoe weet hij nou naar welke maag het voedsel moet nadat hij dit hergekauwd heeft? Willem Wever zoekt het uit.

Buik van koeien

De buik van koeien ziet er anders uit dan de buik van ons. Koeien eten veel gras en maïs en om daar van te kunnen leven, hebben ze niet genoeg aan één maag. Ze hebben wel een maag die bijna hetzelfde is als de maag van een mens, maar ze hebben ook nog drie extra magen.

Herkauwen

Door de aanwezigheid van die drie extra voormagen maken bacteriën en kleine diertjes voedingsstoffen voor de koe. Dat doen ze gratis, maar de koe moet daarvoor het eten wel steeds opnieuw kauwen en mengen. Dat kost best veel tijd en daarom zie je de meeste koeien ook de hele dag herkauwen als ze bijvoorbeeld in de weide liggen.

Mengen van het eten

Het mengen van het eten gebeurt door het regelmatig samentrekken van de voormagen van de koe. Daarnaast ontstaan er verschillende lagen in de voormagen. Tijdens de bewegingen worden de grotere delen weer naar de bek gebracht om te herkauwen. Dat mengen en herkauwen gaat net zo lang door totdat de deeltjes zo klein zijn, dat ze naar beneden zakken. De bacteriën zijn daar dag en nacht voor de koe mee bezig geweest en beginnen meteen weer aan een nieuwe hap vers gras. De overgebleven kleine deeltjes die naar beneden gezakt zijn gaan via een soort zeef naar de rest van het maagdarmkanaal. Vanaf dat punt is de koe eigenlijk gewoon weer een mens!

Eigenlijk weet de koe dus helemaal niet naar welke maag het voedsel moet na het herkauwen. Dit gebeurt vanzelf omdat het systeem van magen werkt als een zeef.

Bron: Ruurd Jorritsma
Faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht

Dit is ook leuk om te lezen:

Kan een koe ook grijs worden? 

Hoe kan een koe melk blijven geven?

Waarom heeft een koe 4 magen?