Hoe weet een boer welk ei bevrucht is?
Een boer kan niet meteen zien of een ei bevrucht is, maar pas na vijf dagen nadat een hen (vrouwelijke kip) op een ei heeft gebroed. Een boer ziet dat door er een lamp onder te houden: is het ei donker vanbinnen dan is die bevrucht en is een ei licht vanbinnen, dan niet.
Eitje leggen
Een hen kan 300 eieren per jaar leggen, maar lang niet al die eieren zijn bevrucht. Een hen, een vrouwtjeskip, maakt in 25 uur één ei. Het ei begint als een klein geel balletje, de dooier. Deze zakt naar beneden door de eileider die 75 centimeter lang is. Onderweg wordt eiwit om het gele balletje gevormd, daarna twee vliezen en als laatst de eierschaal. Over de schaal doet de kip het langst, maar liefst 20 uur! De voorkant van het ei wordt puntig en de achterkant kant stomp.
Pluimveehouders die broedeieren, eieren waar kuikens uit kunnen komen, produceren, verzamelen alle eieren. De eieren gaan naar een broederij, een bedrijf waar eieren uitgebroed worden, waar ze vijf dagen in een voorbroedkast liggen. Hierna gaan de eieren door een machine die kan "zien" of een eitje bevrucht is. De onbevruchte eieren worden eruit gehaald en de bevruchte eieren worden verder uitgebroed.
Winterdipje
Hennen maken niet iedere dag een ei. In december en januari nemen ze even een pauze om op adem te komen voor het voorjaar. Een hen legt dus ongeveer 300 eieren per jaar. Van alle eieren die in de hele legperiode zijn gelegd, is ongeveer 80 procent bevrucht.
Oude haan
Als de kippen en hanen nog jong zijn, is dit percentage vrij gemakkelijk te halen. Maar als vooral de haan ouder en krakkemikkig wordt, bevrucht hij zijn kippetjes niet meer. Als de kippenboer de oude haan niet zou vervangen, zouden de hennen allemaal onbevruchte eieren leggen.