Hoe komt het dat eigeel geel is?

Eten en drinken
een doorgesneden ei waardoor je het eigeel goed kunt zien

Eet jij ook wel eens een lekker gebakken of gekookt eitje? Dan heb je vast wel gezien dat een ei twee kleuren heeft: een doorzichtig gedeelte wat wit kleurt als het verwarmt wordt, en de dooier. De dooier kan allerlei verschillende kleuren geel en oranje hebben. Maar hoe komt dat?

Graan 

De kleur van eigeel kan lichtgeel tot donker oranje van kleur zijn. De kleur van de eidooier wordt bepaald door wat de kip eet. Een kip die alleen maar graan eet legt meestal eieren met een lichtere dooier.

Mais en alfalfa

Een kip die verschillende soorten voedsel krijgt waar bijvoorbeeld mais of alfalfa aan toegevoegd is, legt eieren met een donkere dooier. Alfalfa is een klein groen plantje wat erg gezond is. Oranje stofje In mais en alfalfa zit caroteen; dat is hetzelfde stofje wat wortels oranje maakt. Dit stofje bevat veel pigment waardoor de eidooier donkerder van kleur wordt.

Gezond

Een eidooier is niet meer of minder gezond van de kleur. Eidooiers zijn een rijke bron van vitamine A, een vitamine die goed is voor je huid en ogen. Je kunt je eitje dus rustig blijven eten, of de dooier nu geel of oranje is.

Bron: Petsplace

Weet jij ook...