Hoe vinden poezen altijd weer de weg naar huis?

Dieren en planten
Een close up shot van een rode kat

Katten staan er om bekend dat ze altijd de weg terug naar huis kunnen vinden. Hoe doen ze dat eigenlijk? Kaarten lezen gaat namelijk niet als kat. Laat staan de weg vragen. Willem Wever weet hoe.

Geurspoor

Op onbekende plaatsen kan een kat net zo goed verdwalen als mensen. Dichtbij huis onthouden katten waar ze lopen. Net als bij mensen zien ze waar ze zijn, en weten dus zo de weg naar huis. Ook maken ze gebruik van geuren. Bijvoorbeeld van de planten in de tuin. Dit ruikt voor een kat heel vertrouwd. In het dagelijks leven is dit genoeg voor een kat om de weg naar huis te vinden. 

Andere omgeving 

Als je gaat verhuizen is het niet alleen wennen voor jezelf maar ook voor je kat. Katten zijn hele gevoelige dieren die erg gesteld zijn op hun omgeving en hun rituelen. Een kat heeft een soort ingebouwd kompas waarmee ze de weg naar hun ‘eigen’ huis terug vinden. Daarom is het belangrijk dat een kat eerst went aan zijn nieuwe huis.

Even wennen

Het is niet verstandig om een kat meteen naar buiten te laten als je net verhuisd ben. Laat de kat eerst wennen aan het huis, zodat dat zijn nieuwe richtpunt voor zijn ‘kompas’ wordt. Na drie weken kan de kat voorzichtig naar buiten. Zorg er wel voor dat de kat een chip heeft of een bandje met zijn adres. Als hij dan wel verdwaalt, kan hij altijd thuis bezorgd worden!