Hoe ontwikkelt een boom zich?

Dieren en planten
Een boom

Je hebt vast wel eens een omgezaagde boom gezien, met van die ringen erop. Aan die ringen kan je zien, hoe oud een boom is. Daarom worden die ringen ook wel jaarringen genoemd. Maar hoe kan het dat een boom groeit?

Voorjaar

In het voorjaar zoekt de boom met zijn wortels naar voedingsstoffen in de bodem. Deze voedingsstoffen gebruikt de boom om knoppen aan te maken en te groeien. De boom groeit een stukje langer en een stukje dikker.

Najaar

In het najaar verliest de boom zijn bladeren en gaat hij op een soort winterslaap. In de winter groeit de boom niet zo snel. Daarom zijn de lichte voorjaarsringen dikker dan de donkere winterringen in de boom.

Herfst

In de herfst groeit er een soort jas om de boom. Dit is de schors. De schors beschermd de boom tegen de kou van de winter. Als het voorjaar weer begint, en de boom weer begint te groeien, scheurt hij uit zijn winterjas. De schors valt dan van de boom en de boom kan dan weer verder groeien!

Bomen blijven maar groeien!

Als mensen volwassen worden, stoppen ze met groeien. Bomen blijven hun hele leven groeien! Daarom zijn sommige bomen ook zo hoog en groot! Wist je dat er een boom is die maar liefst 115 meter hoog is? Die boom is dan ook al meer dan 1000 jaar oud en staat in Amerika.