Kunnen teken overleven zonder dat ze bloed zuigen bij mens of dier? (Teken leven in het bos, wat nou als er niemand langs komt?)

Dieren en planten

Parasiet

Teken zijn kleine parasitaire, spinachtige beestjes. Parasitair betekent dat ze leven op of zich voeden met dieren of planten. Dit is schadelijk voor die dieren of planten. De meest voorkomende teek bij mensen of dieren in Nederland is de schapenteek.

Steeds meer bloed

Vrouwtjes teken leggen eieren. Uit die eieren komen larfjes, die bloed nodig hebben om te kunnen vervellen tot nymfen. De nymfen hebben op hun beurt weer bloed nodig om een volwassen teek te kunnen worden. De larfen en nymfen drinken het liefst bloed van muizen.

Volwassen teken hebben bloed nodig om eieren te kunnen leggen, zij drinken het liefst bloed van grote bosdieren, zoals herten en reeën. Het kan wel 2 jaar duren voordat een teek volwassen is. Elke keer na een bloedmaaltijd valt het teekje op de grond, om daar te gaan vervellen of eieren te gaan leggen.

Groeien door bloed

Als de kleine larfjes en nymfen of de volwassen teken de kans krijgen om bij honden, katten, mensen of andere zoogdieren bloed te kunnen drinken, zullen ze dat doen. Als ze geen bloed krijgen, kunnen ze dus niet groeien en kunnen ze ook geen eitjes leggen.

Teken kunnen jeuk en bultjes veroorzaken, maar ook ziektes, zoals de ziekte van Lyme (een bacterie waar mensen ziek van kunnen worden), overbrengen.

Weet jij ook...

Waar de uitdrukking 'bloedheet' vandaan komt?

Hoeveel liter bloed een mens ongeveer in zijn lichaam heeft?