Hoe kan een mol onder de grond ademhalen?

Dieren en planten
Mol boven de grond

Een mol kan in zijn gangenstelstel onder de grond gewoon ademhalen, omdat grond wel zuurstof doorlaat. De mol maakt in zijn gangen ook gaten, zodat daar ook zuurstof doorheen komt. De molshopen die je soms buiten ziet, zijn dus ook een oplossing voor de mol om adem te kunnen halen. 

Mol boven de grond

Grond

Een mol leeft veel onder de grond waar hij een gangenstelstel graaft. Soms wel 1.20 meter diep! Door zijn korte vacht en willekeurige plaatsing van de haren, kan een mol heel makkelijk vooruit en achteruit door de gangen bewegen. Het lijkt misschien niet zo, maar de grond laat wel zuurstof door. In de gangen die de mol wat hoger in de gang graaft, de rillen, komt gewoon zuurstof binnen en kan de mol dus prima ademhalen. 

Molshopen

Molshopen

Maar de mol is nog veel slimmer, hij maakt op verschillende plaatsen een gat in zijn gangen die je van boven af ook kan zien zitten. De gaatjes zijn zo gemaakt dat er altijd zuurstof door kan stromen. Als het erg nat is buiten maakt de mol die gaten groter. Hij maakt er dan vaak ook meer, zodat er een sterkere luchtstroom komt in de gangen en het dan sneller droogt.

Bron: Joost Peschier