Hebben die vervelende muggen nog een bepaald nut?

Dieren en planten
mug

Muggen zijn zeker nuttig. Dit alles heeft te maken met de eitjes die afkomstig zijn van een mug. De mug legt de eitjes in het water, waar larven uitgroeien. Deze larven zijn weer voedsel voor andere dieren, zoals vissen! En vissen zijn ook weer belangrijk voor de mensen.

Vruchtbaar

Bah! Muggen zijn ontzettend vervelend als je net wil gaan slapen. Ze vliegen altijd om je heen en soms gaan ze je prikken. Waarom doen ze dat? Heeft het echt nut voor die muggen? Je leest hier waarom muggen nuttig zijn.

Vruchtbaar

Als een vrouwtjesmug jou steekt, dan betekent dat dat ze vruchtbaar is en ze weer eitjes kan leggen. Muggen zijn van huis uit namelijk vegetariër. Ze leven van plantensap dat ze met hun steeksnuit aanboren. Pas als een vrouwtjes mug bevrucht is, krijgt ze dracula-achtige trekjes en steken ze op dieren en mensen. Dat doen ze, omdat ze voor de ontwikkeling van de eitjes extra eiwitten nodig hebben die ze verkrijgen door bloed te zuigen uit mensen en dieren.

Eitjes

De mug legt de eitjes vervolgens in het water, waar larven uitgroeien. Deze larven zijn weer heerlijk voedsel voor de vissen. Daardoor groeien vissen en kunnen wij weer vis eten. Ook spinnen houden wel van een muggetje en vangen ze in hun web om later lekker op te peuzelen. Eigenlijk is elk insect dus wel nuttig. Ze zijn het voedsel van andere dieren en die andere dieren zijn vaak weer belangrijk voor mensen.

Vervelend

Bedenk de volgende keer dus maar dat die mug die jou zo vervelend gestoken heeft ervoor gaat zorgen dat andere dieren te eten hebben, waardoor jij zelf 's avonds ook weer iets te eten hebt!