Hoe wordt een puppy geboren?

Dieren en planten
kleine puppys

Zwanger
Een teef (vrouwtjeshond) is ongeveer negen weken drachtig (zwanger).
Sommige grote hondenrassen krijgen wel twaalf puppies, maar kleine rassen krijgen vaak niet meer dan twee pups. De meeste honden krijgen ongeveer acht pups.

Geboorte
De geboorte van een pup lijkt een beetje op de geboorte van een mensenbaby. Eerst krijgt de teef weeën en dan probeert ze ook een soort van 'nestje' te maken. Het persen kan wel een paar uur duren. Tussen de geboortes van de verschillende puppies zit vaak een pauze van een uurtje, soms langer, soms korter.

Bijten en likken
Iedere pup heeft een eigen nageboorte en navelstreng. De moeder bijt de navelstreng door en likt haar pup schoon. De nageboorte eet ze op.

Doof en blind
De pups worden doof en blind geboren en blijven dit de eerste 10-14 dagen. Ze kunnen wel voelen en ruiken. Met hun tastzin en neus vinden zij de weg naar de moeders tepel en leren zij haar geur en die van hun broertjes en zusjes (her)kennen. Ook nemen ze in deze periode de mensengeur op. Deze fase is dus belangrijk voor de hond-mens binding. Iedere twee tot drie uur drinken ze melk bij de moeder.

Zo ademt een (mensen)baby in de buik