Waarom moet je slapen?
Slaap is iets heel interessants. We slapen allemaal ongeveer een derde van ons leven. Als je 70 bent, heb je bijna 20 jaar geslapen en 5 jaar gedroomd! Slaap is heel belangrijk voor je gezondheid! Lees verder en kom erachter.
Wat als je te weinig slaapt?
Wetenschappers weten eigenlijk nog steeds niet helemaal wat we doen in onze slaap en wat precies het doel is van slapen. Alle zoogdieren hebben slaap nodig en als je slaappatroon wordt verstoord (voorbeeld: je slaapt te weinig) dan kun je overdag niet goed functioneren. Bij slaaptekort krijg je bijvoorbeeld last van: spierpijn, hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, trillende handen en gapen. Ook kun je prikkelbaar worden, je wordt dan bijvoorbeeld boos om iets heel kleins. Soms krijg je zelfs last van geheugenverlies en bij ernstige slaaptekort kun je helemaal verward raken.
De fases van slapen
Slapen bestaat uit 5 verschillende fases. Als je in slaap valt, kom je eerst in fase 1. Dat is maar een hele korte fase, van ongeveer 1 tot 5 minuten. Dit is eigenlijk de overgang van wakker zijn naar slapen: in slaap vallen dus. Daarna kom je in fase 2, een veel langere fase. Het grootste deel van de tijd dat je slaapt, is fase 2. Na een tijdje in fase 2 kom je vanzelf langzaam in fase 3 en fase 4. Wist je dat je in fase 3 en 4 in coma bent? Je slaapt zo diep dat het gelijk is aan een coma, maar het verschil met een écht coma is, dat je vanzelf weer wakker wordt. Fase 3 en 4 zijn de belangrijkste fases! Je slaapt heel diep en dat is belangrijk voor je lichaam om te herstellen van alle gebeurtenissen van overdag. Als je te weinig slaapt, heeft je brein als eerste tekort aan fase 3 en 4.
REM-slaap
In de eerste 4 fases van de slaap, zijn je hartslag en je ademhaling veel langzamer geworden en je ligt bijna doodstil in bed. Je lichaam en je brein komen helemaal tot rust. Dan ga je weer terug naar fase 2 en daarna kom je heel snel in de fase die we de ‘REM’-slaap noemen, dat betekent dat je ogen heel snel bewegen (rapid eye movement). In de REM-slaap wordt je brein juist heel actief! Ook je hartslag en je ademhaling worden weer sneller. In deze fase droom je. Heb jij dat ook weleens, dat een droom uren lijkt te duren? In werkelijkheid is dat niet zo, want die fase waarin je droomt, de REM-slaap duurt maar 10-20 minuten! In deze fase ben je helemaal ‘verlamd’, je kunt je ledematen niet bewegen. Grappig hè, want je hersenen zijn juist heel actief. Ook je ogen bewegen en daarom wordt deze fase REM-slaap genoemd: je ogen bewegen snel. Na deze droomfase ga je weer terug naar fase 2 en dan beginnen alle fases weer opnieuw.
90 minuten
Zo’n cirkel van fases: fase 1-2-3-4 – 2 – REM-slaap – 2, duurt ongeveer 90 minuten. Per nacht zijn er wel 5 of 6 van die cirkels! Maar fase 3 en 4 worden steeds korter, want je hebt er per nacht niet zoveel van nodig. Je hoeft ook niet meer in slaap te vallen, want je slaapt natuurlijk al, dus fase 1 verdwijnt ook. Zo wisselen aan het einde van de nacht fase 2 en de REM-slaap elkaar af. De laatste cirkel is ongeveer een half uur fase 2 en een half uur REM-slaap. Zoveel REM-slaap fases, je kunt per nacht dus verschillende dromen hebben! Een droom kun je je herinneren, als je wakker wordt in de REM-slaap. Per nacht slaapt een kind ongeveer 9-10 uur. Maar dat is heel verschillend per kind! Jongere kinderen slapen meestal meer dan oudere kinderen. Een volwassene heeft ongeveer 7,5 uur slaap nodig. Maar ook dat is per persoon heel verschillend.
Bekijk het filmpje: Hoe komt het dat je droomt?