Hoe kan een hond zo goed ruiken?

Dieren en planten
Hond

Honden kunnen erg goed ruiken, wel een miljoen keer beter dan de mens! Honden kunnen beter ruiken, omdat ze meer reukcellen hebben. Hoe langer de snuit is, des te beter het reukvermogen. Een hond kan ook rond de 300 keer per minuut inademen, zodat er steeds nieuwe toevoer van verse lucht is.

De hersenen

Er zijn meerdere redenen waarom een hond goed kan ruiken. Zo kan een hond rond de 300 keer per minuut inademen, zodat er steeds nieuwe toevoer van verse lucht is. Het belangrijkste onderdeel van het reukvermogen zijn de hersenen. In de hersenen worden de binnenkomende signalen verwerkt. Het is aangetoond dat honden 'stereo' kunnen ruiken. De hond voelt dus of een geur van rechts of van links komt. Op deze manier kan hij de richting van een geurspoor beoordelen. De reukhersenen zijn in vergelijking met de mens ook veel groter. Bij de hond nemen ze tien procent van de hersenen in beslag tegen één procent bij de mens.

Bloedhond

Niet alle hondenrassen kunnen even goed ruiken. Een Duitse herder kan bijvoorbeeld veel beter ruiken dan een Franse buldog. De Bloedhond is een Belgisch hondenras dat een enorm sterk reukvermogen heeft en goed mensen kan opsporen, zelfs oude geursporen kunnen zij nog ruiken. Deze honden worden ook veel gebruikt voor de jacht.

Nog een paar weetjes:

- De gevoeligheid voor de reuk neemt toe wanneer het dier honger heeft, en neemt af na een maaltijd.

- Ook het geslacht speelt een rol bij de reuk. De teef (=vrouwelijke hond) is gevoeliger voor geuren dan de reu (=een mannelijke hond), vooral tijdens de loopsheid. Castratie vermindert het reukvermogen zeer sterk.

- Daarnaast is ook de leeftijd van invloed: de reuk is het eerste zintuig dat bij de ouder wordende hond achteruitgaat.