Wat is een autocue?

Wat is een autocue?

Presentatoren op televisie zie je meestal niet van een blaadje lezen. Het zou er niet mooi uitzien als een presentator steeds op een vel papier moet kijken wat hij moet zeggen. Ook teksten uit het hoofd leren is niet handig voor bijvoorbeeld nieuwslezers. Daarom wordt meestal gebruik gemaakt van een autocue.

Spiegel

Autocue is een soort spiegel voor een televisiecamera. Via die spiegel wordt tekst op de camera geprojecteerd zonder dat de camera het registreert. Thuis zien we er dus helemaal niets van. De presentator kan zo de tekst lezen en tegelijkertijd in de camera kijken. In het journaal zie je nog steeds wel vellen papier liggen op het bureau. Die zijn er voor als er iets misgaat met de autocue.

Moeite mee

Van een autocue lezen is trouwens nog niet zo makkelijk als het lijkt! Veel presentatoren hebben er in het begin moeite mee. Soms worden mensen als het ware gehypnotiseerd door de tekst en gaan ze heel raar uit hun ogen kijken. Ook lijkt het als je gestopt bent na lang autocue-lezen alsof alles naar beneden beweegt. Je ogen hebben zich dan ingesteld op een tekst die naar boven rolt.

 

Rate this article

  • love 16% love
  • lol 27% lol
  • omg 27% omg
  • pff 29% pff
site-footer-logo