Waar in een school zou het eerste brand zijn?

Wetenschap & Techniek
vuur in een open haard

Lastig

Het is lastig om te zeggen waar in een school het eerste brand zal uitbreken. Het ligt er maar net aan hoe de brand is ontstaan. Misschien heeft er iemand met lucifers of vuurwerk gespeeld en is zo de brand begonnen, of is er kortsluiting ontstaan in de meterkast of is er in de schoolkeuken “de vlam in de pan” geslagen.

Vuur

Brand kan op verschillende manier ontstaan. Maar brand ontstaat altijd doordat er warmte, een brandbare stof en zuurstof samenkomen. Brand kan ontstaan door vuur. Bijvoorbeeld van kaarsen, van het gasfornuis tijdens het koken of bij het barbecueën in de zomer.

Apparaten

Er kan ook brand ontstaan door apparaten. Veel apparaten zijn elektrisch, bijvoorbeeld de tv en de computer. Als een apparaat erg stoffig wordt kan er kortsluiting ontstaan. Door kortsluiting kan er brand ontstaan.

Stopcontacten

En dan zijn er nog stopcontacten. Niets aan de hand zul je denken, maar als je er teveel stekkers op een stopcontact aansluit, kan er kortsluiting ontstaan. Vaak komt het gelukkig niet zover en slaat er een stop door. Maar in oude huizen kan er kortsluiting en brand ontstaan.

Rookmelders

Om een brand zo snel mogelijk te ontdekken is het verstandig rookmelders op te hangen. Deze gaan hard piepen zodra er rook is en zo kan iedereen op tijd het gebouw verlaten.