Naar vraag & antwoord

Hoe werkt een pinautomaat? Wetenschap & Techniek

Bekijk antwoord
Hoe werkt een pinautomaat?

Diantha Voskuijl stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

Om geld uit een pinautomaat te krijgen heb je een pinpas nodig (een bankpasje). Op zo'n pinpas staat altijd een zwarte balk. Op die zwarte balk staan in computertaal gegevens over het pasje. Zoals wat het rekeningnummer is en hoeveel saldo er nog op de rekening staat.

Achter het pinautomaat (aan de andere kant van de muur) zit een computer die het rekeningnummer en het saldo controleert van het pasje. Die computer staat voortdurend in verbinding met een grote hoofdcomputer waar alle gegevens van alle klanten in staan. De hoofdcomputer controleert ook of de pincode klopt.Wanneer alles in orde is kan er worden uitbetaald.

Via een slim systeem komt er precies genoeg geld uit de gleuf. Er zit namelijk achter het pinautomaat ook een kluis met geld. Dat geld zit in verschillende laatjes. Met zuignapjes worden de briefjes één voor één uit de laatjes getrokken en via een kleine lopende band komt het geld uit de gleuf! Natuurlijk checkt het apparaat of er niet per ongeluk teveel briefjes zijn gepakt (dat is het ratelende geluid dat je hoort).

Diantha Voskuijl stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!