Wie was Anne Frank?
Wie was Anne Frank?

Sharon Huizing stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

Het Achterhuis

Anne Frank verhuisde met haar familie in 1933 vanuit Duitsland naar Amsterdam om vervolging door de nazi's te voorkomen. Anne was net 13 jaar oud toen ze in juli 1942 onderdook in het Achterhuis. Ze moest zich daar verstoppen.

Het was oorlog en Nederland was bezet door het Duitse leger. Joodse inwoners werden gearresteerd en naar concentratiekampen gebracht. Anne Frank woonde met zeven andere Joodse mensen in het Achterhuis: haar ouders Otto en Edith, haar oudere zus Margot, Mr. Dussel en de heer en mevrouw Van Daan met hun zoon Peter. In deze jaren hield Anne een dagboek bij, waarin ze schrijft over haar angst tijdens het onderduiken, haar ontluikende gevoelens voor Peter, de ruzies met haar ouders en haar ambities om schrijfster te worden.

Lees ook: Wat gebeurde er precies in de Tweede Wereldoorlog?

Opgepakt

Na twee jaar werden ze toch ontdekt en gearresteerd. Na de arrestatie in augustus 1944 heeft Anne Frank nog zeven maanden geleefd. Eerst is zij samen met de andere onderduikers naar kamp Westerbork in Drenthe gebracht en van daaruit naar het concentratiekamp Auschwitz in het bezette Polen. In de winter van 1944 moest zij samen met Margot naar Bergen-Belsen, een kamp in het noorden van Duitsland.

Anne en Margot zijn hier in maart 1945 gestorven aan de besmettelijke en gevaarlijke ziekte tyfus. Anne was toen 15 jaar oud. Je kunt het Achterhuis in Amsterdam bezoeken en de plek bekijken waar Anne Frank ondergedoken heeft gezeten. Kijk voor meer informatie over Anne Frank en het Achterhuis op de website van het Anne Frank huis.

Sharon Huizing stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

Challenges