Wie was Anne Frank?

Geschiedenis
Anne Frank, Willem Wever, Achter Huis, Onderduiken, Dagboek, Boekenkast, Concentratiekamp

Anne Frank is een bekend Nederlands meisje. In de Tweede Wereldoorlog schreef ze over haar ervaringen in haar dagboek, dat nu een boek is. Wie is dit meisje en wat maakte ze mee?

De boekenkast waarachter het geheime achterhuis van Anne Frank zat

Het Achterhuis

Anne Frank verhuisde met haar familie in 1933 vanuit Duitsland naar Amsterdam om vervolging door de nazi's te voorkomen. Anne was net 13 jaar oud toen ze in juli 1942 onderdook in het Achterhuis. Ze moest zich daar verstoppen. Achter een boekenkast zat het geheime Achterhuis, waar ze onderdoken.

Het was oorlog en Nederland was bezet door het Duitse leger. Joodse inwoners werden gearresteerd en naar concentratiekampen gebracht. Anne Frank woonde met zeven andere Joodse mensen in het Achterhuis: haar ouders Otto en Edith, haar oudere zus Margot, Mr. Dussel en de heer en mevrouw Van Daan met hun zoon Peter.

Boekenkast

Voor haar verjaardag kreeg Anne van haar vader een dagboek. Dit werd haar beste vriendin aan wie ze al haar geheimen toevertrouwde. Ze noemde het dagboek Kitty. 'Lieve Kitty', schreef ze altijd. De onderlinge ruzies, de spanningen tussen haar ouders, de angst voor ontdekking en haar verliefdheid op een jongen uit een andere familie: het staat er allemaal in.

Opgepakt

Na twee jaar werden ze toch ontdekt en gearresteerd. Na de arrestatie in augustus 1944 heeft Anne Frank nog zeven maanden geleefd. Eerst is zij samen met de andere onderduikers naar kamp Westerbork in Drenthe gebracht en van daaruit naar het concentratiekamp Auschwitz in het bezette Polen. In de winter van 1944 moest zij samen met Margot naar Bergen-Belsen, een kamp in het noorden van Duitsland.

Anne en Margot zijn hier in maart 1945 gestorven aan de besmettelijke en gevaarlijke ziekte tyfus. Anne was toen 15 jaar oud. Je kunt het Achterhuis in Amsterdam bezoeken en de plek bekijken waar Anne Frank ondergedoken heeft gezeten. Kijk voor meer informatie over Anne Frank en het Achterhuis op de website van het Anne Frank huis.