Wat gebeurde er tijdens de Tweede Wereldoorlog?

Geschiedenis
hitler in een auto, zwart witte foto

Dat de Tweede Wereldoorlog heeft plaatsgevonden, weet je vast. Maar wat gebeurde er precies? Willem Wever legt het je uit.

1939-1945

De Tweede Wereldoorlog duurde van 1 september 1939 tot 5 mei 1945. Op 1 september 1939 viel Duitsland Polen aan. Op 10 mei 1940 werd Nederland bezet door de Duitsers. Op 5 mei 1945 maakten de Amerikanen een einde aan de oorlog.

Duits Rijk

In de Tweede Wereldoorlog wilde Hitler een groot Duits Rijk stichten, waar Nederland ook in op moest opgaan. Nederland werd daarom door Duitsland bezet, dat betekent dat wij niet zelf de baas waren, maar de Duitse machthebbers. Veel mensen denken dat Hitler een Duitser was, maar hij werd geboren in Oostenrijk. 

Anne Frank

Hitler had een hekel aan Joodse mensen en wilde hen allemaal doden. Daarvoor richtte hij concentratiekampen op. Het verhaal van Anne Frank ken je misschien wel. Zij was een Joods meisje.

Werkkampen

Joodse mensen werden in de oorlog naar werkkampen gebracht waar ze moesten werken en uiteindelijk gedood werden. Om uit de werkkampen te blijven doken Joodse mensen onder. Ze verstopten zich bij mensen thuis, in kerken etc. De bekendste verstopplek is het Achterhuis in Amsterdam waar Anne Frank en haar familie zaten ondergedoken. Op 4 augustus 1944 werden ze gearresteerd door de Duitsers.