Wie heeft Anne Frank verraden?

Geschiedenis
Anne Frank

Anne Frank werd in 1929 geboren in Duitsland. In 1933 kwam daar de dictator Adolf Hitler aan de macht. Hitler had een hekel aan Joden en gaf hen de schuld van alles wat fout was in de wereld. De familie Frank verstopte zich om aan vervolging te ontsnappen. Tot aan de dag van vandaag, wordt er onderzoek gedaan naar wie de familie Frank heeft verraden.

Vluchten

De Joodse familie Frank vluchtte naar het veilige Nederland. In samenwerking met Anno is deze vraag beantwoord. Maar in mei 1940 werd Nederland door Duitsland bezet. De anti-Joodse maatregelen van Hitler werden ook in Nederland ingevoerd.

Anne Frank

Verboden

Joden mochten niet meer zwemmen, niet naar de bioscoop of naar het café. Uiteindelijk moesten alle Joden op transport om zogenaamd te werken in Duitsland. Dat zij in kampen zouden worden vermoord, was toen nog niet bekend. De familie Frank verstopte zich om aan vervolging te ontsnappen. De vader van Anne had een kantoor aan de Prinsengracht in Amsterdam. Achter dat kantoor stond een huis dat vanaf de straat niet gezien kon worden.

Boekenkast

De enige toegang tot het 'Achterhuis' was verborgen achter een boekenkast. Niemand mocht weten dat daar mensen woonden. Voor haar verjaardag kreeg Anne van haar vader een dagboek. Dit werd haar beste vriendin aan wie ze al haar geheimen toevertrouwde. De onderlinge ruzies, de spanningen tussen haar ouders, de angst voor ontdekking en haar verliefdheid op een jongen uit een andere familie: het staat er allemaal in.

Ontdekt

Op 4 augustus 1944 werd het Achterhuis toch ontdekt. Alle bewoners van het Achterhuis werden opgepakt en naar Duitsland gestuurd. Anne en haar zus Margot kwamen terecht in het kamp Bergen Belsen, waar zij aan ziekte en uitputting overleden. Anne was toen 15 jaar oud.

Er wordt nu nog steeds onderzoek gedaan naar wie Anne Frank en haar familie heeft verraden, maar er is nog geen definitief bewijs gevonden.